Evropske biblioteke u ratnom periodu

Na 87. Svjetskom bibliotečkom i informacijskom kongresu – IFLA WLIC 2022 bibliotečki stručnjaci ove godine po prvi put je govorili su i o evropskim bibliotekama u ratnom periodu, te kako se mogu podržati biblioteke i kolege u Ukrajini. 

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH je govorio o stradanju Biblioteke u Vijećnici, paljenju NUBBiH 1992. godine u Vijećnici i implikacijama na sadašnji status i ulogu Biblioteke.

Osvrćući se na izlaganja ostalih panelista i pogotovu na izlaganje Oksane Boiarynova koja je govorila o dosadašnjem utjecaju sukoba u Ukrajini, dr. Ovčina, koji je vidio toliko štete i razaranja u vlastitoj zemlji, upitao je jednostavno "Zašto opet?“.

Boiarynova je izvijestila da je više od 60 knjižnica uništeno (do 28. jula) – 155. dan sukoba, uz još stotine oštećenih.

Naglasio je da su nakon rata poduzeti prvi koraci zaštite od daljnjeg oštećenja objekta - zgrade Vijećnice, koji je 2006. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Rekonstrukcija zgrade odvijala se u fazama i konačno je dovršena u maju 2014. godine, uz finansijsku potporu domaćih vlasti i donatora iz cijelog svijeta, ali uglavnom je finansirana iz sredstava pretpristupne pomoći EU. Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH još uvijek nije uselila u zgradu Vijećnice zbog imovinskopravnih pitanja (iako je u zemljišnim knjigama vlasnik zgrade država, a Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine korisnik registrovan više od 50 godina). Također, naglasio je da su Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH proglašene nacionalnim spomenikom BiH.

Za Federalni radio govori dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH:

( Dunja Jelovac )