Evropska komisija potvrdila posvećenost zaštiti žena i djevojčica od nasilja
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Evropska komisija potvrdila posvećenost zaštiti žena i djevojčica od nasilja

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra, Evropska komisija i visoki predstavnik/potpredsjednik objavili su da su prava žena i djevojčica na globalnom planu izložena prijetnjama, ograničavanjima ili potpunom ukidanju, što znatno ometa napredak koji je ostvaren kroz decenije.

Navedeno je da Evropska unija ne namjerava posustati u borbi protiv svih vidova nasilja nad ženama i djevojčicama, te da nastavljaju pružati nepokolebljivu podršku ženama i djevojčicama koje su pretrpjele nasilje, bilo kao žrtve ili kao preživjele, i osuđujemo upotrebu seksualnog i rodno zasnovanog nasilja kao sredstva ratovanja.

- Nasilje nad ženama i djevojčicama je ožiljak na tkivu svih društava. Činjenice su poražavajuće: u EU i širom svijeta svaka treća žena doživjela je fizičko ili seksualno nasilje, uključujući zlostavljanje, uznemiravanje, silovanje, seksualno iskorištavanje, sakaćenje genitalija, prisilni brak i femicid. Mnoge žene i djevojčice moraju živjeti s očajem koji često ostaje nevidljiv. Njihova zaštita i okončanje nasilja nad ženama podrazumijeva znatno više od pukog stremljenja ka rodnoj ravnopravnosti. To podrazumijeva ostvarivanje osnovnih ljudskih prava. To podrazumijeva da se počinioci hitno privedu pravdi - istaknuto je iz EK.

Dodaju da se pridružuju globalnoj kampanji UN-a za okončanje nasilja nad ženama, te da kao suvoditelji Akcione koalicije o rodno zasnovanom nasilju Foruma za ravnopravnost generacija, potvrđuju nepokolebljivu posvećenost hitnom iskorjenjivanju nasilja nad ženama i djevojčicama, kako unutar tako i izvan Evropske unije.

Izražavamo solidarnost s našim partnerima, civilnim društvom, grupama za ženska prava i braniteljima ljudskih prava, podržavajući njihov zahtjev za pravdom i odgovornošću. EU je ove godine pristupila Istanbulskoj konvenciji, čime je napravila veliki korak u nastojanju da obezbijedi da Evropa bude sigurnije mjesto za žene i djevojčice. EU se time obavezala na ambiciozne i sveobuhvatne standarde za prevenciju i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. Države članice će morati da sprovedu mjere kao što su obuka stručnjaka koji su u neposrednom kontaktu sa žrtvama nasilja, vođenje kampanja za podizanje svijesti ili uvođenje odvraćajućih sankcija za počinioce - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

federalna.ba/Fena

EU BiH nasilje nad ženama nasilje nad ženama i djevojčicama