Evropljani odobravaju odgovor EU na rat u Ukrajini
(Izvor: EPA/FILIP SINGER)

Evropljani odobravaju odgovor EU na rat u Ukrajini

U svim članicama EU građani u velikoj mjeri podržavaju odgovor Unije na rusku invaziju Ukrajine, pokazalo je novo istraživanje Eurobarometar čiji su rezultati objavljeni danas. Većina Evropljana misli da je od početka rata EU pokazala solidarnost (79 odsto) i da je bila ujedninjena (63 odsto) i brza (58 odsto) sa reakcijama.

Ispitanici se široko zalažu za nepokolebljivu podršku Ukrajini i njenom narodu, istakla je Evropska komisija koja je objavila rezultate istraživanja.

Kako se navodi, devet od deset ispitanika odobrava pružanje humanitarne pomoći ljudima pogođenim ratom, 88 odsto odobrava ideju da se u EU dočekaju ljudi koji bježe od rata a 80% odobrava finansijsku pomoć Ukrajini.

Također se 66 odsto ispitanih građana EU slaže da "Ukrajina treba da se priključi EU kada bude spremna", 71 odsto vjeruje da je Ukrajina dio evropske porodice a 89 odsto osjeća simpatije preme Ukrajincima.

Istraživanje je ukazalo i na veoma veliku podršku uvođenju sankcija Rusiji nakon napada na Ukrajinu.

Velika većina građana EU (80 odsto) podržava ekonomske sankcije Rusiji a 79 odsto odobrava sankcije oligarsima jer, kako se navodi, ruska politička elita odgovorna za invaziju treba da plati ekonomsku i političku cijenu.

Dvije trećine Evropljana odobrava da EU finansira kupovinu i isporuku vojne opreme Ukrajini a tri četvrtine smatra da je rat u Ukrajini pokazao da je unutar Unije potrebna veća vojna saradnja.

Rezultati istraživanja također pokazuju široku podršku akcijama EU u sektoru energetike sa ciljem da se smanji zavisnost od ruskog fosilnog goriva.

Više od 80 odsto građana slaže se da EU treba da napuni skladišta gasa prije zime i da preduzme mjere za povećanje energetske efikasnosti, kao i da je rat u Ukrajini naglasio potrebu za ulaganjima u obnovljive energije.

Devet od deset isptanih se slaže sa mjerama na evropskom nivou za ograničavanje uticaja rastućih cijena energije na potrošače i kompanije a 86 odsto kaže da će te rastuće cijene značajno uticati na njihovu kupovnu moć.

Specijalizovano istraživanje Evropske komisije obavljeno je sredinom aprila a obuhvatilo je više od 26.000 građana EU.

federalna.ba/Beta

EU građani podrška Ukrajina
Ukrajina trgovački centar akcije spašavanja
0 29.06.2022 11:00
Boris Johnson Ukrajina Vladimir Putin
0 29.06.2022 09:41
Ukrajina Volodymyr Zelensky trgovački centar
0 29.06.2022 07:43
Ukrajina tržni centar Rusija
0 28.06.2022 11:27
G7 NATO Ukrajina
0 28.06.2022 09:02