EU u potpunosti podržava Schmidta
(Izvor: Arhiv)

EU u potpunosti podržava Schmidta

Evropska unija podržava odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da produži mandat EUFOR u Bosni i Hercegovini i u potpunosti podržava misiju visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH. To je jučer u Vijeću sigurnosti UN rekao ambasador EU pri UN Olof Skog tokom rasprave o stanju u BiH, ističući da EU ostaje potpuno i nedvosmisleno opredijeljena za budućnost BiH u EU.

"EU će nastaviti da jača i intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju zemlje, uključujući pomoć ka napretku u oblasti vladavine prava i socioekonomskim reformama", naveo je Skog, saopšteno je danas iz Delegacije EU BiH.

On je ocijenio da je u postojećem geopolitičkom kontekstu potrebno hitno da BiH krene napred na svom evropskom putu, prvenstveno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pristupnih pregovora sa EU utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije. Govoreći o negativnim trednovima u BiH, Skog je posebno istakao secesionizam čelnih ljudi iz Republike Srpske i usvajanje zakona koji nisu u skladu sa EU standardima.

"Izražavamo žaljenje zbog usvajanja zakona u Republici Srpskoj o neprimenjivosti odluka Ustavnog suda BiH u ovom entitetu. Žalimo zbog stupanja na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika entiteta Republika Srpska, kojima se ponovo uvode krivične sankcije za klevetu", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, poštovanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i sloboda djelovanja organizacija civilnog društva, ključni su stubovi demokratskog društva. "EU naglašava da je potrebno očuvati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine. Bilo kakvo djelovanje suprotno ovim principima vodi do ozbiljnih posljedica", istakao je Skog.

On je pozvao sve političke aktere u BiH da se uzdrže od bilo kakvih poteza i provokacija, koji izazivaju podjele, posebno one koji dovode u pitanje suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje. Pozvao je i na prestanak veličanja osoba osuđenih za ratne zločine, kao i na rad svih strana na pomirenju.

federalna.ba

EU podrška Christian Schmidt
EU Rusija sankcije
0 23.02.2024 12:06
Vehid Šehić Christian Schmidt Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 22.02.2024 19:38
NATO BiH EU UN Ministarstvo odbrane BiH
0 21.02.2024 13:28
Dmitrij Peskov EU istraga Aleksej Navalny
0 20.02.2024 13:14