EU: Potrebno je požuriti s ponovnom provedbom nuklearnog sporazuma s Iranom
(Izvor: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

EU: Potrebno je požuriti s ponovnom provedbom nuklearnog sporazuma s Iranom

Pomoćnik generalnog sekretara Ureda za vanjske poslove Evropske unije i politički direktor Enrique Mora smatra kako je potrebno ponovo aktivirati nuklearni sporazum s Iranom, te požuriti kako bi se otklonili problemi s kojima se suočava iranski narod.

U Beču, u Austriji, završen je prvi dan pregovora o nuklearnom sporazumu s Iranom, koje je predvodio Mora.

Sastanku na kojem je razgovarano o potpunoj implementaciji nuklearnog sporazuma nazvanog Zajednički sveobuhvatni akcijski plan, te ponovnom povratku Sjedinjenih Američkih Država koje su se u maju 2018. godine jednostrano povukle iz sporazuma, prisustvovali su zvaničnici Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije i Irana.

Mora je u izjavi za medije nakon sastanka rekao kako Iran nastavlja s nuklearnim aktivnostima, a da SAD nastavlja sa sankcijama. Dodao je kako ulažu velike napore da u ovim teškim uslovima sporazum ponovo bude proveden.

Kazao je kako nova vlast u Iranu pokazuje političku osjetljivost te da je iranska delegacija sa drugim stranama razgovarala o svojim stavovima.

Pojasnio je kako delegacija predvođena zamjenikom ministra vanjskih poslova Irana Alijem Bagerijem Kanijem priznaje aktivnosti urađene u posljednjih šest rundi pregovora, i da će se nastaviti s aktivnostima gdje se stalo.

”Potrebno je požuriti kako bi se proveo nuklearni sporazum s Iranom, okončale poteškoće s kojima se suočava iranski narod i omogućilo da međunarodna javnost na transparentan način prati nuklearne aktivnosti Irana”, rekao je Mora.

Dodao je kako su s tim pristupom počeli sa sedmom rundom pregovora i da će nastaviti s aktivnostima u tom pogledu.

Mora je rekao kako će sutra i prekosutra biti nastavljeni razgovori o ukidanju sankcija te aktivnosti dvije radne grupe.

Smatra i kako postoji pozitivan trend te da bi u narednim sedmicama mogle biti urađene značajne stvari.

federalna.ba/AA

Iran