EU osudio ubistvo humanitaraca u izraelskom napadu na Gazu
(Izvor: AA)

EU osudio ubistvo humanitaraca u izraelskom napadu na Gazu

Europska unija (EU) osudila je ubistvo zaposlenika međunarodne humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) sa sjedištem u Washingtonu, koja je tokom izraelskog napada pružala humanitarnu pomoć Gazi, javlja Anadolu.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell i član Europske komisije odgovoran za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič reagirali su putem društvenih mreža na ubistvo humanitarnih radnika u izraelskom napadu.

"Osuđujem napad i pozivam na istragu", rekao je Borrell te dodao: "Unatoč svim zahtjevima za zaštitu civila i humanitarnih radnika, vidimo nove nedužne gubitke."

Lenarčič je također rekao: "Osuđujem još jedan napad na humanitarne radnike u Gazi. To mora prestati odmah. Prekid vatre odmah."

Američka međunarodna humanitarna organizacija World Central Kitchen (WCK) izvijestila je da je sedam njenih zaposlenika poginulo u izraelskom napadu na Gazu.

Poginuli su zaposlenici državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Palestine.

federalna.ba/AA

Gaza Josep Borrell humanitarni radnici