EU osudila plan mijanmarske hunte da raspusti NLD
(Izvor: EPA-EFE/LYNN BO BO)

EU osudila plan mijanmarske hunte da raspusti NLD

Evropska unija u nedjelju je osudila prijedlog mijanmarske izborne komisije koju je imenovala vojna hunta, da se raspusti stranka svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi, Nacionalna liga za demokratiju (NLD), koja je uvjerljivo pobijedila na općim izborima održanim u novembru prošle godine.

- Ukoliko komisija nastavi instirati na tom prijedlogu, to bi ponovo pokazalo flagrantni nehat hunte prema volji mijanmarskog naroda – navodi u saopćenju glasnogovornica Evropske komisije, izvršnog organa EU.         

Mediji su u petak naveli riječi predsjedajućeg  imenovane izborne komisije  (UEC), Thein Soea, da će komisija raspustiti NLD zbog izborne prevare na novembarskom glasanju.

Mijanmarska vojska preuzela je vlast 1. februara, svrgavajući i hapseći izabranu civilnu čelnicu Suu Kyi, koja je predvodila nenasilnu borbu protiv diktature tokom posljednje dvije decenije vojne vladavine  u Mijanamru, u periodu 1962-2011. godina.

Vojska opravdava puč optužujući NLD da je ostvarila izbornu pobjedu kroz manipuliranje glasačima. NLD tvrdi da je pošteno pobijedila na izborima.

EU je ponovila stav NLD, naglašavajući da su pobjedu te stranke potvrdili svi nezavisni domaći i međunarodni posmatrači.

- Nikakva represija ili neutemeljeni pseudozakonski postupci ne mogu dati legitimitet nelegalnom preuzimanju vlasti hunte - izjavila je glasnogovornica Evropske komisije.         
- EU će nastaviti da osuđuje sve pokušaje poništavanja volje mijanmarskog naroda i izmjene ishoda posljednjih općih izbora - navodi glasnogovornica u saopćenju, prenosi Reuters.
federalna.ba/Fena

EU Evropska Unija Aung San Suu Kyi vojna hunta Mijanmar Burma Mjanmar
EU projekt
0 01.06.2023 18:35
Volodimir Zelenski Moldavija EU
0 01.06.2023 10:33
Volodimir Zelenski samit Evropska Unija
0 01.06.2023 09:16
Evropska Unija šumski požari
0 01.06.2023 08:42
Milorad Dodik Vladimir Putin Evropska Unija
0 24.05.2023 19:04