EU oštro osuđuje zakone kojima se kriminaliziraju sporazumni istospolni odnosi
(Izvor: Arhiv)

EU oštro osuđuje zakone kojima se kriminaliziraju sporazumni istospolni odnosi

U Europskoj uniji, kao ni drugdje u svijetu, nema mjesta homofobiji, bifobiji i transfobiji. U radu na tome da nikoga ne zapostavimo moramo se boriti protiv nejednakosti, kao i protiv višestrukih i intersekcijskih oblika diskriminacije. Jednakost, sloboda i pravda moraju vrijediti za sve osobe bez obzira na njihovu stvarnu ili percipiranu seksualnu orijentaciju i rodni identitet, navodi se u saopćenju visokog predstavnika EU Josepa Borrela u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 17. maja 2024.

LGBTI osobe u cijelom svijetu i dalje su meta nasilja, diskriminacije i stigmatizacije. Prečesto ih se isključuje i napada zbog toga tko su i koga vole. EU oštro osuđuje zakone kojima se kriminaliziraju sporazumni istospolni odnosi jer se njima krše međunarodno pravo o ljudskim pravima, regionalni pravni instrumenti, pa čak i nacionalni ustavi.

- Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT), a i općenito pozivamo vlade u svijetu da ukinu diskriminirajuće zakonodavstvo, nastoje suzbiti i iskorijeniti zločine iz mržnje, govor mržnje i sve oblike nasilja nad LGBTI osobama i uklone strukturne i institucijske prepreke i predrasude koje još uvijek ograničavaju sudjelovanje LGBTI osoba u donošenju odluka i političkim procesima - navodi se u saopćenju.

Unatoč zabrinjavajućem nazadovanju i globalnom otporu pozdravljaju to što su prošle godine još dvije zemlje dekriminalizirale sporazumne istospolne odnose i što su u nekoliko drugih zemalja LGBTI osobe uspjele pred sudovima ostvariti svoja ljudska prava. To pomaže u osiguravanju pravne jasnoće, sigurnosti i jednakog postupanja.

EU nastavlja surađivati s partnerima na oblikovanju uključivog zakonodavstva i politika.

- Pozdravljamo aktivnosti civilnog društva i boraca za ljudska prava LGBTI osoba, koji se i dalje često suočavaju sa zastrašivanjem, uznemiravanjem i prijetnjama. Podržavamo ih i s njima blisko surađujemo. Uključive politike donose promjene. Nastavit ćemo raditi na izgradnji, a ne samo ideji, svijeta u kojem vlada ravnopravnost i u kojem svatko može ostvariti svoj puni potencijal i živjeti slobodno i ravnopravno - navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

LGBTI osobe EU