EU obećala dodatnih 1,06 milijardi dolara za podršku sirijskom narodu
(Izvor: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

EU obećala dodatnih 1,06 milijardi dolara za podršku sirijskom narodu

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell obećao je u utorak na briselskoj konferenciji o Siriji dodatnu podršku od milijardu eura (1,06 milijardi dolara) za sirijski narod za ovu godinu.

“Drago mi je što mogu najaviti dodatnu pomoć od milijardu eura za kalendarsku 2022. godinu”, rekao je Borrell u uvodnom govoru na 6. briselskoj konferenciji čiji cilj je pružiti podršku budućnosti Sirije.

Novim obećanjem ukupan doprinos evropskog bloka iznosiće 1,56 milijardi eura (1,65 milijardi dolara).

"Čak i ako Sirija više nije na naslovnim stranicama, potreba za humanitarnom pomoći ostaje ogromna", kazao je Borrell.

Istakao je da se 92 posto Sirijaca koji žive u svojoj zemlji suočavaju sa siromaštvom, a oko 60 posto se suočava sa nesigurnošću hrane, "jedva znajući odakle će doći njihov sljedeći obrok".

Borrell je skrenuo pažnju i na potrebe oko sedam miliona sirijskih izbjeglica koje žive u Turkiye, Libanu, Jordanu, Egiptu i Iraku.

“Želio bih da odam priznanje za trajnu velikodušnost koju su vlade pokazale prema izbjegličkoj populaciji, čak i integracija i tenzije predstavljaju veliki problem“, rekao je.

Borrell je kazao i da opstanak miliona ljudi u Siriji zavisi od kontinuirane prekogranične pomoći Turkiye.

Dodao je da će EU raditi s Ankarom i "drugima na obnovi ključnih prekograničnih rješenja koja garantuju isporuku humanitarne pomoći".

Na donatorskoj konferenciji koja se održava u ponedjeljak i utorak u Briselu učestvuju predstavnici vlada, međunarodnih organizacija i agencija, kao i regionalnih organizacija i predstavnici civilnog društva.

federalna.ba/AA

EU Sirija finansijska pomoć