EU najavila podršku za projekat vrijedan 6,4 miliona eura, za jačanje upravljanja granicama
(Izvor: Fena/IOM)

EU najavila podršku za projekat vrijedan 6,4 miliona eura, za jačanje upravljanja granicama

Evropska unija najavila je podršku za projekat u vrijednosti 6,4 miliona eura za jačanje upravljanja granicama i migracijama u Bosni i Hercegovini.

Važnost podrške projektu značajna je zbog porasta broja dolazaka u BiH posljednjih nekoliko godina, te naglašenom potrebom za poboljšanja tehnikama upravljanja, koje su opteretile sposobnost zemlje da se učinkovito nosi s mješovitim migracijskim tokovima i upravljanjem granicama.

Od 2017. godine, broj migranata koji prolaze kroz BiH povećao se 1,6 puta, uz kontinuirani porast u 2022. i 2023. Ta realnost naglašava hitnu potrebu za poboljšanim strategijama upravljanja kako bi se odgovorilo na izazove s kojima se BiH suočava. Iako se od 2018. ulažu napori kako bi se poboljšao kapacitet zemlje za upravljanje granicama i migracijama, i dalje postoje izazovi zbog ograničenih tehničkih kapaciteta i suradnje među različitim agencijama i organizacijama.

Kako bi se riješili ti problemi, ovaj projekat koji finansira EU usredotočit će se na poboljšanje integriranog upravljanja granicama sukladno strandardima ljudskih prava. Projekat će također biti usklađen s Akcijskim planom EU za zapadni Balkan i relevantnim strategijama u BiH. Njegov opći cilj je poboljšati integrirano upravljanje granicama i ojačati kapacitete korisnika upravljanja granicama za učinkovitu provedbu migracijskih politika u skladu sa standardima EU-a.

Osim pružanja potrebne tehničke opreme u većoj razmjeri, projekat će raditi na izgradnji kapaciteta osoblja za upravljanje granicom, kako bi se osiguralo postojanje odgovarajućih vještina za upravljanje granicom usmjerenih na prava, omogućivši da vještine korisnika odgovaraju tehničkoj opremi i organizacijskim potrebama. Relevantni pristupi upravljanju granicama i migracijama koji su osjetljivi na spol i zaštitu, bit će usklađeni s temeljnim pravima na aktivnostima izgradnje kapaciteta. Podrška EU-a kroz ovaj projekat pokazuje njenu kontinuiranu predanost i jačanje partnerstva s BiH u rješavanju izazova migracija i upravljanja granicama u zemlji.

Evropska unija već pruža podršku Ministarstvu sigurnosti i nadležnim agencijama kroz projekat „Pojedinačne mjere za jačanje kapaciteta odgovora za upravljanje migracijskim tokovima u BiH“. Do danas je ova podrška uključivala nabavke specijalizirane opreme, obuku državnih službenika i operativnu podršku. Projekat će provoditi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u bliskoj saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, saopćeno je iz IOM-a.

federalna.ba/Fena

EU BiH