EU jača kapacitete Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH donacijom IT opreme
(Izvor: Fena)

EU jača kapacitete Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH donacijom IT opreme

Evropska unija (EU) jača kapacitete Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine donacijom IT opreme, saopćila je Delegacija EU u BiH. 

Naime, kontinuiranom podrškom Evropske unije zdravstvu Bosne i Hercegovine, Ured EU u BiH je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH uručio IT opremu vrijednu oko 20.000 eura. Ova oprema unaprijedit će kapacitete Agencije odgovorne za pružanje kvalitetnih i bezbjednih lijekova i medicinskih sredstava za ljudsku upotrebu i uspostavljanje funkcionalnog sistema za regulaciju lijekova u skladu s međunarodnim standardima.

- Ponosan sam što je EU stala uz Bosnu i Hercegovinu kada je bilo najpotrebnije dok je trajala pandemija COVID-19. Pandemija je pokazala da su pouzdane i funkcionalne zdravstvene ustanove ključne, posebno savjetovanjem, pristupom i odobravanjem vakcina i lijekova za prevenciju i liječenje bolesti COVID-19. Zdravstvena njega previše je bitna da bi bila kompromitirana politikom koja u ovoj zemlji prečesto dovodi do podjela. EU potpuno stoji uz Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH kao profesionalnu agenciju koja služi potrebama cijele zemlje. Naša je želja da Agencija bude snažna i efikasna te da obezbijedi da građani BiH imaju bezbjedne i djelotvorne lijekove i medicinska sredstva - izjavio je šef bh. Ureda Delegacije EU u Banja Luci Simone Guerrini.

Donirana oprema omogućit će lakši uvid u dijagrame kompleksnih laboratorijskih analiza i velike količine podataka, ali i veću mobilnost zaposlenih i poslovni kontinuitet u vanrednim situacijama. Evropska unija je za Agenciju nabavila pet kompjutera, 11 velikih monitora, dva multifunkcionalna laserska štampača i devet laptopa kako bi pomogla Agenciji u svakodnevnom radu.

- Želio bih zahvaliti Evropskoj uniji na podršci jer su bili naš stalan partner koji nam je pomogao kad god nam je pomoć bila potrebna. Oprema će nam pomoći u kvalitetnijem obavljanju naših svakodnevnih obaveza u interesu građana - rekao je direktor Agencije Aleksandar Zorlak prilikom primopredaje opreme u Banjoj Luci.

U toku pandemije, Evropska unija je Bosni i Hercegovini pružila veliku podršku vrijednu više od 20 miliona eura za nabavku visokokvalitetne medicinske opreme, vakcina i opreme za hladni lanac za skladištenje vakcina. Obezbijedila je i više od 75 miliona eura za oporavak nakon pandemije.

Podrška Evropske unije za unapređenje zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini će biti nastavljena. Dodatnih deset miliona eura nedavno je odobreno za poboljšanje preventivne i primarne zdravstvene zaštite u BiH, a svi detalji o tom projektu će biti objavljeni uskoro.

federalna.ba/Fena

EU donacija Agencija za lijekove BiH