EU investirala više od 50 miliona eura u sudske zgrade i zatvore u BiH

EU investirala više od 50 miliona eura u sudske zgrade i zatvore u BiH

Rekonstrukcija i dogradnja zgrade Općinskog suda u Zenici, čiji je završetak planiran za kraj ove godine, započela je u septembru prošle godine u okviru projekta rekonstrukcije i modernizacije objekata pravosuđa iz predpristupnih fondova.

Izgradnju i nadzor u potpunosti finansira Evropska unija sa dva miliona eura, dok je Vlada Zeničko-Dobojskog kantona u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH osigurala projektnu dokumentaciju, a Vlada ZDK će finansirati i nabavku namještaja i računarske opreme, saopćeno je.

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije ambasador Johann Sattler obišao je gradilište sa predsjednicom Općinskog suda Zenica Dženanom Brković i predstavnicima Ministarstva za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona, te Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Razgovaralo se o dinamici izvođenja radova, kao i o dodatnim aktivnostima na opremanju, koje je potrebno preduzeti kako bi novoizgrađeni aneks bio u funkciji neposredno nakon završetka građevinskih radova.

Ambasador Sattler je podsjetio da je EU u proteklom periodu potrošila mnogo novca na izgradnju infrastrukture, s obzirom na to da je od krucijalne važnosti da zaposleni ovih institucija imaju odgovarajuće profesionalne uslove, kako bi mogli da rade svoj posao kvalitetno.

- Ovo je nešto što je apsolutno ključno ako želite da napredujete. Ovo je investicija od dva miliona eura, a naša ukupna investicija u sudske zgrade i zatvore u BiH, u posljednjih 15 godina bila je više od 50 miliona eura. Nakon izgradnje hardvera, drugi dio našeg posla, koji je naravno podjednako važan, jeste rad na softverskom dijelu, pod čime mislim na kretanje naprijed u reformama kada su u pitanju pravosuđe, vladavina prava, izmjene zakona, integritet - rekao je Sattler.

Predsjednica Općina suda u Zenici Dženana Brković naglašava da će implementacijom ovog projekta dobiti dodatni prostor, bolje uslove rada, te omogućiti građanima bolju uslugu, u skladu sa strateškim ciljevima koje je Općinski sud u Zenici predvidio svojim radom.

Pored rekonstrukcije Općinskog suda u Zenici, trenutno je u toku i rekonstrukcija dva pravosudna objekta u Mrkonjić Gradu i Prnjavoru, te izgradnja novih pravosudnih objekata u Žepču i Bijeljini. Za ove projekte u periodu 2021. – 2022. Evropska unija izdvojila je 2,7 miliona eura.

federalna.ba/Fena

EU sudske zgrade zatvori BiH investicije
BiH tenis
0 04.02.2023 17:52
Vladimir Zelenski Ukrajina Rusija EU
0 04.02.2023 11:09
Ursula von der Leyen EU Rusija sankcije
0 03.02.2023 18:19
Sandi Dizdarević BiH sigurnosna situacija
0 03.02.2023 17:42