Escobar: SAD podržava inicijativu "Otvoreni Balkan"
(Izvor: Fena)

Escobar: SAD podržava inicijativu "Otvoreni Balkan"

Specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabrijel Escobar kazao je da SAD podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" kao i sve inicijative koje približavaju regiju Europskoj uniji i promoviraju stabilnost.

"SAD na Balkan ne gleda kao na ratnu regiju, već kroz prizmu mogućnosti 21. stoljeća, a mogućnosti regije su ogromne. Zapadni Balkan je blagoslovljen izvrsnim zemljopisnim položajem, velikim resursima, poduzetničkim duhom", kazao je Escobar na otvaranju summita Otvorenog Balkana u Ohridu.

Po njegovim riječima, zapadni Balkan ima potencijal biti središte obnovljive energije, što će pomoći za bavljenje klimatskim promjenama, ima kapacitet biti središte za tekući prirodni plin i pomoći Europi da se oslobodi ruskog plina.

"SAD podržavaju Otvoreni Balkan, ali smo za suradnju i integraciju u širu europsku strukturu. Prekogranična suradnja na zapadnom Balkanu treba biti usmjerena ka većoj europskoj integraciji", kazao je Escobar u video uključivanju.

Escobar drži kako bi inicijativa bila uspješna, neophodno je da bude otvorena za sve i da mora uključivati "svih šest zemalja na jednakoj razini".

federalna.ba/Fena

SAD Gabriel Escobar Otvoreni Balkan