Escobar i Donfried stigli u BiH, sastanak iza zatvorenih vrata

Escobar i Donfried stigli u BiH, sastanak iza zatvorenih vrata

U posjeti Bosni i Hercegovini su pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Država iz Biroa za evropske i evroazijske poslove Karen Donfried i specijalni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Tokom dana sastali su se sa članovima Predsjedništva BiH. Kako je ranije najavljeno, i ovaj put će predstavnici domaćih vlasti biti pozvani da riješe krucijalna pitanja u vezi s održavanjem izbora, borbe protiv korupcije, ali i da ne opstruiraju rad institucija na svim nivoima vlasti.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ugostili su danas Karen Donfried.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je tema razgovara bila aktuelna situacija u BiH, reformski procesi i bilateralni odnosi između BiH i SAD.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi SAD-a na konstantnoj podršci reformskim procesima u BiH. Pozdravili su brojne projekte koje je implementirala Vlada SAD-a, kako bi pružila pomoć socijalnom i ekonomskom sektoru u BiH.

"Pomoćnica državnog sekretara Donfried je ponovila posvećenost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu, teritorijalnom integritetu, multietničkom karakteru i evroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Pozvala je na učešće svih nivoa vlasti u reformama koje će osigurati EU kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Donfried je naglasila partnersku i aktivnu ulogu Vlade SAD-a u konstruktivnom dijalogu i reformama kroz brojne američke institucije i organizacije, koje su prisutne u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredijeljenost evropskom putu BiH, dijalogu kroz reformski proces i borbi protiv korupcije, u cilju napretka i poboljšanja života svih građana.

Sagovornici su razgovarali i o održavanju opštih izbora u oktobru ove godine, te o prisustvu Misije Althea u BiH.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

federalna.ba

Karen Donfried Gabriel Escobar
Gabriel Escobar Christian Schmidt Izborni zakon OHR
0 06.08.2022 19:54
Gabriel Escobar
0 05.08.2022 20:00
SAD Gabriel Escobar Otvoreni Balkan
0 08.06.2022 12:04
Srbija sankcije Rusija Gabriel Escobar
0 31.05.2022 08:59