Esad Lukač svojom izložbom fotografija podsjetio na prijateljstvo Sarajeva i Mostara
(Izvor: FENA /Monika Ćubela)

Esad Lukač svojom izložbom fotografija podsjetio na prijateljstvo Sarajeva i Mostara

Izložba fotografija pod nazivom "Mostaru s ljubavlju - pozdrav iz Sarajeva", autora Esada Esse Lukača, otvorena je u srijedu navečer u mostarskom Centru za kulturu.

Lukač se večeras mostarskoj publici predstavio s 26 fotografija koje su nastale u zadnjih deset godina.

Lukač je u izjavi za Fenu kazao kako je ovom izložbom želio podsjetiti na prijateljstvo Mostara i Sarajeva.

Nekako su se gradovi i ljudi otuđili i želim da naziv ove izložbe bude poruka da opet počinemo širiti tu neku pozitivnu energiju i prijateljstva. Nadam se kako ću za neke dvije godine napraviti izložbu Sarajevu s ljubavlju – pozdrav iz Mostara – kazao je autor izložbe.

Fotografije su rađene na fotografskom platanu različitih formata, od formata 70x110, 60x60, i 110x60.

Kazao je kako je inače naviše snimao BiH kako bi zainteresirao ljude da idu i obilaze našu domovinu. Trenutno radi na monografiji "BiH putem svjetlosti", a riječ je o velikoj monografiji na oko 500 stranica s jako puno fotografija, avionskih snimaka.

Inače, Esad Esso Lukač, rođen je u Rožajama u Crnoj Gori, a školovao se i živi u Sarajevu. Po zanimanju je diplomirani politolog. Do 1992. godine je radio kao srednjoškolski profesor na predmetu sociologija. Nakon završetka rata radi kao stručni suradnik i savjetnik u nevladinim udruženjima, a bavi se intenzivno publicistikom i fotografijom.

Do sada je sudjelovao na tridesetak samostalnih izložaba, kao i na grupnim izložbama izvan BiH, u Hrvatskoj, Turskoj, Češkoj i Švedskoj. Uredio je i monografije "Pozdrav iz Sarajeva", "Očima ljubavi", "Pozdrav iz Bosne i Hercegovine".

federalna.ba/Fena

Esad Lukač "Mostaru s ljubavlju - pozdrav iz Sarajeva" Sarajevo
Dani osiguranja u Bosni i Hercegovini Sarajevo
0 29.09.2022 18:53
Dubioza Kolektiv Sarajevo Doček Nove godine
0 23.09.2022 13:09