Erdoganova stranka imat će kandidate na evropskim izborima, širi se utjecaj Turske u EU
(Izvor: Fena/Arhiva)

Erdoganova stranka imat će kandidate na evropskim izborima, širi se utjecaj Turske u EU

Turska stranka AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kandidovat će se na evropskim izborima u Njemačkoj, prema medijskim izvještajima, a visoki njemački političari ističu da će to proširiti turski utjecaj u EU, piše Euractiv.

Lista podružnice AKP-a u Njemačkoj, Demokratske alijanse za raznolikost i buđenje (Dava), sastoji se od četiri kandidata koji su svi ranije vodili kampanju za Erdoganovu AKP ili njene organizacije za podršku, prenosi Bild.

Visokopozicionirani njemački političari brzo su osudili ovaj potez kao dodatni doprinos pogoršanju političke klime u zemlji.

- Kandidatura Erdoganovog izdanka za izbore je posljednje što nam treba-  napisao je na X-u ministar poljoprivrede zelenih Cem Özdemir, koji ima tursko migracijsko porijeklo.

CDU, najveća opoziciona stranka, također je kritizirala ovaj potez.

- Izdanak Erdoganovog AKP u Njemačkoj bio bi još jedna ekstremna stranka na zemlji - objavio je zamjenik predsjedavajućeg Jens Spahn iz parlamentarne grupe CDU/CSU na X-u.

Trenutno ima 1,3 miliona njemačkih državljana koji imaju tursko migracijsko porijeklo, prema njemačkom saveznom zavodu za statistiku, što je oko 1,6 posto njemačkog stanovništva.

Budući da izborni cenzus od pet posto, koji obično drži manje stranke izvan parlamenta na njemačkim saveznim izborima, neće važiti za izbore za EU, politički novopridošlice imaju više šansi da izbore mjesto u Evropskom parlamentu.

Tokom posljednjih evropskih izbora 2019. godine, šest malih partija koje nisu imale predstavnika na nacionalnom ili regionalnom nivou ušlo je u Evropski parlament, a neke od njih nisu dobile više od 0,7 posto glasova.

Dakle, postoji mnoštvo novih partija koje se kandiduju za izbore, što povećava fragmentaciju njemačkog političkog pejzaža.

- Trenutno vidimo kako stranke niču posvuda, a njihova jedina svrha je da na kraju razdvoje Evropu iznutra - rekla je vodeća kandidatkinja njemačkih liberala Marie-Agnes Strack-Zimmermann na pitanje o Davi.

-I moramo shvatiti da Evropa nikada nije bila pod tolikim pritiskom, u pogledu vanjske i unutrašnje politike, kao što je sada - rekla je ova političarka FDP-a za die Welt.

federalna.ba/Fena

Tayyip Erdogan Turska