Erdogan: Turska je spremna da služi kao posrednik u okončanju izraelsko-palestinskog sukoba
(Izvor: AA)

Erdogan: Turska je spremna da služi kao posrednik u okončanju izraelsko-palestinskog sukoba

Turska je spremna da služi kao posrednik i garant u naporima za postizanje rješenja za sukob između Izraela i Palestine, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na samitu Svjetskih vlada u Dubaiju.

- Izrael, ako zaista želi trajni mir, mora napustiti svoju ekspanzionističku politiku. Svaki korak ka rješenju (palestinskog problema), napravljen bez stvaranja palestinske države, bit će nepotpun. Put do mira i spokoja u našoj regiji leži kroz uspostavu nezavisne palestinske države unutar granica iz 1967. godine, s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom. Spremni smo da preuzmemo odgovornost, uključujući se i kao garant i posrednik tog procesa. Nikada nećemo napustiti našu palestinsku braću i sestre - kazao je Erdogan.

Po njegovim riječima, Turska je do sada poslala 34 tone humanitarnih zaliha stanovnicima Gaze, i nastavlja pružanje pomoći ratom zahvaćenoj enklavi.

- Zahvalan sam svim zemljama koje su preuzele inicijativu (o Gazi), zemljama koje su usvojile rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a. Neophodno je zaustaviti krvoproliće u Gazi što je prije moguće – izjavio je turski predsjednik, prenosi TASS.

federalna.ba/Fena

Tayyip Erdogan Turska