Erdogan se slaže s Putinom da ukrajinsko žito umjesto siromašnima, ide bogatima
(Izvor: AA)

Erdogan se slaže s Putinom da ukrajinsko žito umjesto siromašnima, ide bogatima

Turski predsjednik Tayyip Erdogan složio se u četvrtak u Zagrebu s tvrdnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina da se žito iz Ukrajine isporučuje bogatim, umjesto siromašnim zemljama.

Putin je u srijedu rekao da žitarice koje se izvoze prema sporazumu potpisanom uz posredništvo Turske i UN-a ne stižu do najsiromašnijih zemalja što je pravi cilj tog ugovora.

"Putin je u pravu, žitarice idu u bogate, a ne u siromašne zemlje, a cilj nam je bio da osigura isporuka žita siromašnima", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare tijekom posjeta Zagrebu.

"Rusija, dok traju sankcije protiv nje, ne želi da se žitarice isporučuju zemljama koje je sankcioniraju. To smeta Putinu", dodao je.

Kako bi do siromašnih zemalja stigle dovoljne količine, turski predsjednik smatra da što prije treba krenuti i s isporukama žita iz Rusije.

Najavio je da će o tome razgovarati s Putinom na regionalnom samitu u uzbekistanskom gradu Samarkandu krajem rujna.

Na gospodarskom forumu u Vladivostoku Putin je u srijedu rekao da su Rusija i zemlje u razvoju "prevarene" u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita i obećao je da će popraviti uvjete tog ugovora kako bi ograničio broj zemalja koje mogu primiti te isporuke.

U dosad najoštrijem komentaru na Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine, Putin je upozorio na globalnu krizu hrane ako se to pitanje ne riješi te je najavio da će kontaktirati Erdogana kako bi dogovorili na koji način popraviti sporazum i ograničiti broj država koje mogu primiti te žitarice. 

UN-ovi podaci pokazuju da je većina brodova stigla u Tursku s pošiljkama žitarica za Kinu, Indiju, Egipat, Jemen, Somaliju i Džibuti.

Sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, potpisan u srpnju kako bi se izbjegla kriza hrane, jamči siguran prolaz za bordove iz Ukrajine i u nju, a uz međunarodni inspektorski pregled kako bi se omogućio izvoz desetaka milijuna tona žitarica i ublažila kriza hrane u svijetu.

federalna.ba/Fena

Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin žito
Željka Cvijanović telegram saučešća Vladimir Putin Rusija
0 19.11.2022 19:26
Recep Tayyip Erdoğan Istanbul eksplozija
0 13.11.2022 17:53
Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija Vladimir Putin Joseph Biden
0 06.11.2022 11:14
Vladimir Putin Ukrajina evakuacija Herson
0 05.11.2022 15:01