Erdogan: Savjet bezbjednosti nije ispunio svoju odgovornost
(Izvor: EPA-EFE/NECATI SAVAS)

Erdogan: Savjet bezbjednosti nije ispunio svoju odgovornost

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritikovao je danas Savjet bezbjednosti UN jer nije usvojio rezoluciju o humanitarnom prekidu sukoba između Palestinaca i izraelskih snaga kako bi bilo omogućeno da pomoć stigne do civila u Gazi.

"Savjet bezbjednosti UN, koji je sve neefikasniji, ponovo nije ispunio svoju odgovornost. Zapadne države, koje ne ostavljaju kamen na kamenu kada su u pitanju ljudska prava i slobode, nisu preduzele nikakve korake osim dodavanja ulja na vatru", napisao je Erdogan na društvenoj mreži "X".

On je naveo da pet stalnih članica, među kojima su SAD, koje su večeras stavile veto na brazilski nacrt rezolucije, ne odslikavaju međunarodnu zajednicu i nisu u stanju da brzo donose odluke.

Turski predsjednik je istakao da su napori Ankare za uspostavljanje mira u regionu otežani "kolektivnim kažnjavanjem" Palestinaca kroz vazdušne udare i raspoređivanje američkog nosača aviona u region.

Erdogan je kritikovao i "pristrasno i dvolično" medijsko izvještavanje o sukobu.

Amerika je stavila veto na brazilski prijedlog rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom bi se pozvalo na humanitarno primirje u sukobu Izraela i Hamasa čime bi bila omogućena isporuka humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Prijedlog Brazila podržalo je 12 članica Savjeta bezbjednosti, dok su Rusija i Velika Britanija bile uzdržane.

federalna.ba/Srna-Reuters

Tayyip Erdogan