Erdogan: Saradnja Turske i Egipta ima za cilj postizanje mira u Gazi

Erdogan: Saradnja Turske i Egipta ima za cilj postizanje mira u Gazi

Turska ima za cilj razvoj saradnje s Egiptom u pokušaju da postigne mir u Gazi i trajno rješenje palestinskog pitanja, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

- Namjeravamo poboljšati saradnju s Egiptom kako bismo stavili tačku na masakr u Gazi i postigli trajno i održivo rješenje palestinskog cilja - kazao je Erdogan novinarima po povratku u Tursku nakon sastanka s egipatskim kolegom Abdel-Fattahom al-Sisijem u Kairu.

Erdogan je u srijedu doputovao u Egipat, u rijetku posjetu u jeku izraelskog rata u Gazi i dok dvije države jačaju napore na obnavi bilateralnih odnosa nakon višegodišnjih napetosti.

Odnosi Turske i Egipta pogoršali su se nakon što je bivši egipatski predsjednik Mohamed Morsi svrgnut u julu 2013. i njegova grupa Muslimansko bratstvo koju podržava Turska stavljena van zakona, što je navelo dvije zemlje da međusobno protjeraju ambasadore.

Erdogan je izjavio novinarima da su dvojica predsjednika razgovarali o nedavnom zamahu bilateralnih odnosa, uključujući saradnju u vojnoj i sigurnosnoj industriji, te da su se dogovorili da se sastanak vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou održi što je moguće prije.

- Naša posjeta, na poziv predsjednika Egipta, gospodina Sisija, bila je veoma iskrena, produktivna i uspješna - kazao je on.

Turska ima za cilj dostići  obim trgovinske razmjene s Egiptom od 15 milijardi američkih dolara, ujedno  i svojim najvećim trgovinskim partnerom na afričkom kontinentu, kaže Erdogan.

Izjavio je kako se očekuje da će njegov egipatski kolega Sisi posjetiti Tursku u aprilu ili maju, prenosi Xinhua.

federalna.ba/Fena

Tayyip Erdogan Egipat Turska