Erdogan: Pravedan svijet je moguć, ali ne sa SAD-om
(Izvor: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS)

Erdogan: Pravedan svijet je moguć, ali ne sa SAD-om

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je pravedan svijet moguć, ali ne sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

„Nažalost, primirje (u Gazi) je odbijeno u Vijeću sigurnosti UN-a, samo ga je Amerika odbacila. Sama, da je li to pravda? Pravedan svijet je moguć, ali ne sa Sjedinjenim Američkim Državama“, poručio je Erdogan, obraćajući se u Istanbulu na programu koji je Stranka pravde i razvoja (AK Parti) organizrala povodom Svjetskog dana ljudskih prava.

Erdogan je rekao da ljudi koji najviše pate od ksenofobnih, rasističkih, diskriminatornih i fašističkih praksi nesumnjivo su muslimani, koji čine većinu migranata.

Kazao je kako su islamofobija i ksenofobija, koje poput otrova okružuju zapadna društva, među glavnim prijetnjama ljudskim pravima.

„Mjesto gdje se danas krši Univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima je Gaza i okupirana palestinska teritorija“, rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na sinoćnje glasanje o nacrtu rezolucije za prekid vatre u Gazi, Erdogan je rekao kako se još jednom pokazalo da je svijet veći od pet (pet stalnih članica VIjeća sigurnosti UN-a).

„Od 7. oktobra Vijeće sigurnosti UN-a, čija je misija uspostavljanje globalnog mira, pretvorilo se u zaštitnika Izraela“, rekao je Erdogan, te dodao:

„Izraelska vlast, koja ima neograničenu podršku Zapada, čini zločine i masakre u Gazi koji sramote cijelo čovječanstvo.“

Dodao je kako su Zapadne zemlje legitimizirale, odobravale i ohrabrivale antiislamske i antimuslimanske akcije pod izlikom slobode mišljenja.​​​​​​​

„'Kasapi Gaze' moraju odgovarati za zločine protiv čovječnosti, prije ili kasnije će odgovarati“, zaključio je Erdogan.

federalna.ba/AA

Tayyip Erdogan