Erdogan poručio Guterresu da se Izrael mora smatrati odgovornim za ratne zločine u Gazi

Erdogan poručio Guterresu da se Izrael mora smatrati odgovornim za ratne zločine u Gazi

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je u utorak generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu da Izrael mora biti pozvan na odgovornost pred međunarodnim sudovima za ono što je nazvao ratnim zločinima koje je počinio u Gazi, saopćilo je tursko predsjedništvo.

Izrael je pokrenuo zračnu i kopnenu ofanzivu protiv Hamasa u Gazi u kojoj je ubijeno više od 15.000 ljudi, saopćile su zdravstvene službe Gaze.

Ofanziva je pokrenuta nakon što je Hamas poharao južni Izrael 7. oktobra, ubijajući oko 1.200 ljudi i uzimajući 240 talaca.

U telefonskom razgovoru uoči sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi planiranog za srijedu, Erdogan i Guterres razgovarali su o "očekivanjima međunarodne zajednice u vezi s nezakonitim napadima Izraela", pristupu humanitarne pomoći enklavi i naporima za trajni mir, saopćilo je tursko predsjedništvo.

- Tokom razgovora, predsjednik Erdogan kazao je da Izrael nastavlja besramno gaziti međunarodno pravo, zakone rata i međunarodno humanitarno pravo gledajući u oči međunarodne zajednice, te da mora odgovarati za zločine koje je počinio prema međunarodnom pravu - navodi se u saopćenju.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će ministar vanjskih poslova Hakan Fidan prisustvovati sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku.

U saopćenju se dodaje da će se Fidan sastati i sa svojim kolegama u okviru takozvane kontakt grupe nekih muslimanskih zemalja, koju su ovog mjeseca formirale Arapska liga i Organizacija za islamsku saradnju (OIC) kako bi razgovarali o Gazi sa zapadnim silama i drugima.

Turska oštro kritizira izraelske napade na Gazu i pozvala je na hitan prekid vatre kako bi se omogućile rasprave o rješenju šireg izraelsko-palestinskog sukoba.

Erdogan je nazvao izraelske napade na Gazu genocidom i optužio Izrael da je "teroristička država". Izrael odbacuje takve optužbe i tvrdi da djeluje u samoodbrani od neprijatelja koji želi da ga uništi.

Turska također ugošćuje neke članove Hamasa, koje ne smatra terorističkom grupom, za razliku od Sjedinjenih Država, Evropske unije i nekih zemalja Zaliva. Optužila je Zapad, izuzev Španije i Belgije, za saučesništvo zbog njihove podrške Izraelu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Recep Tayyip Erdoğan Antonio Gutteres
Generalni sekretar UN Antonio Gutteres Gaza prekid vatre
0 26.02.2024 10:31
Antonio Gutteres Rusija Ukrajina
0 24.02.2024 08:35
Antonio Gutteres Ujedinjeni narodi
0 19.02.2024 20:39
Recep Tayyip Erdoğan Egipat
0 14.02.2024 15:22
Recep Tayyip Erdoğan samit Dubai Izrael
0 13.02.2024 12:05
Izrael napadi Antonio Gutteres
0 09.02.2024 08:19