Erdogan ponovio poziv Izraelu da ne napada civile i obustavi operacije u Gazi
(Izvor: AA)

Erdogan ponovio poziv Izraelu da ne napada civile i obustavi operacije u Gazi

Turska je ponovila poziv Izraelu da "ne širi obim svojih napada na civile" i obustavi operacije koje graniče s genocidom, rekao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Jasno je da se sigurnost ne može postići ubijanjem djece, žena i civila, te bombardiranjem bolnica, škola, džamija i crkava. Ugnjetavanje ne vodi trajnom miru", rekao je Erdogan, komentarišući najnoviju eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi.

"Izraelsko rukovodstvo, umjesto da ispravi svoje greške i djeluje s državničkom mudrošću, ponaša se kao organizacija, često podstaknuta od strane aktera izvan regiona", dodao je.

Erdogan je kazao da se region mora osloboditi što je prije moguće od sadašnjeg "ludila" koje zapadne zemlje ohrabruju i, kako je kazao, čini se da ga zapadni mediji pokušavaju legitimizirati.

Turski predsjednik je također pozvao sve zemlje i međunarodne agencije da istinski podrže inicijative usmjerene na brzo postizanje humanitarnog primirja u Gazi.

"Vjerujemo da će uspostavljanjem novih mehanizama za garantovanje sigurnosti svih ljudi koji žive na ovim prostorima naš region postići trajnu stabilnost", rekao je Erdogan.

Također je naglasio da će Turska ustrajati u naporima da spriječi veće gubitke nevinih života, spriječi daljnje humanitarne krize i traži rješenje za izraelsko-palestinski sukob "prije nego što se dođe do tačke bez povratka".

federalna.ba/AA

Tayyip Erdogan