Erdogan: EU bi trebala preduzeti "konkretne korake" u odnosima s Turskom
(Izvor: AA)

Erdogan: EU bi trebala preduzeti "konkretne korake" u odnosima s Turskom

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je u srijedu zemlje Evropske unije da preduzmu "konkretne korake" za razvoj veza s Turskom, kandidatom za članstvo u EU, kao i da zauzmu strateški pristup u odnosima s Turskom.

"Mi smo pokazali svoj principijelni stav i napore u korist dijaloga i diplomatije u cilju sprovođenja pozitivne agende", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom, koji boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj.

Predsjednik Turske je rekao:

"Od sada Evropska unija treba pristupiti svojim odnosima s našom zemljom iz strateške perspektive i preduzeti konkretne korake."

Turska je zemlja kandidat za članstvo u EU od 1999. godine, a njeni pristupni pregovori započeli su 2005. godine, ali je posljednjih godina njena kandidatura u suštini zamrznuta.

"Ne smije se dopustiti da sitni interesi nekoliko država članica oslabe EU i odnose EU-a i NATO-a", naglasio je Erdogan.

Nije posebno imenovao nijednu državu članicu, ali je Turska posljednjih godina optuživala i Grčku i administraciju kiparskih Grka za blokiranje nastojanja Turske za pristupanje EU-u iz političkih razloga i za slabljenje NATO-a formiranjem "saveza unutar alijanse".

Nedavne izjave španske BBVA banke konkretan su pokazatelj povjerenja u Tursku, rekao je Erdogan, misleći na ponudu banke da kupi većinski udio u turskom kreditoru Garanti BBVA.

Predsjednik Turske je rekao i da su sa Španijom napravili nosač aviona, čije je porinuće već gotovo, kao i da sa ovom zemljom žele napraviti i puno veći.

Premijer Španije istakao je da su bilateralni odnosi Španije i Turske dosegli izvanredan nivo.

"Želimo da Turska bude dio Evropske unije. Turska nije samo susjed, ona je za EU zajednički saveznik", rekao je Sanchez.

Erdogan je rano u srijedu dočekao Sancheza, a prijem uz najviše državne počasti održan je u Predsjedničkoj palati u Ankari. Održali su sastanak nakon kojeg su prisustvovali 7. samitu vlada Turske i Španije.

Prvi sastanak Tursko-španskog međuvladinog samita održan je u Istanbulu 2009. godine, a posljednji u Madridu 2018. godine.

Turska i Španija tradicionalno imaju dobre odnose, a zajedno su radile kao kopredsjedvajući inicijative UN-ove Alijanse civilizacija.

federalna.ba/AA

Turska EU Španija
sport fudbal nogomet Španija Španjolska Rayo Vallecano Espanyol
0 05.12.2021 16:16
sport fudbal nogomet Mallorca Atletico Madrid Španija Španjolska
0 04.12.2021 20:43
turska lira lira Turska investiranje investitori investicije Admir Čavalić inflacija
0 04.12.2021 19:01
sport fudbal nogomet Sevilla Villarreal Primera Španija Španjolska
0 04.12.2021 17:30
EU humanitarna pomoć izbjeglice
0 03.12.2021 10:49