videoprilog Zinaide Hamidović (Svijet)

Erdogan boravio u prvoj posjeti Saudijskoj Arabiji u posljednjih nekoliko godina

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan boravio je u Saudijskoj Arabiji u prvoj posjeti na visokom nivou u posljednjih nekoliko godina, na koji mnogi gledaju kao novu eru odnosa dviju zemalja nakon intenzivnih napora da se poprave zategnute veze. Erdoganovo putovanje dio je šire ofanzive popravljanja odnosa Turske u cijeloj regiji, uključujući Egipat, Izrael i Ujedinjene Arapske Emiratea. Odlučan je Erdoan ojačati poziciju Turske

Turska, koja se izvlači iz nove ekonomske krize, traži strana ulaganja. Stoga je posegnula rješavanjem odnosa sa regionalnim suparnicima, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Posjeta turskog predsjenika Redžepa Tajipa Erdogana Saudijskoj Arabiji kulminacija je višemjesečnih nastojanja popravljanja odnosa dviju država.

"Posjeta je manifestacija naše zajedničke volje da započnemo novi period saradnje kao dvije bratske države na poboljšanju veza i jačanju političkih, vojnih i kulturnih odnosa i poticanja saradnje u zdravstvu, energetici, sigurnosti hrane, odbrambenoj industriji i finansijama. Dijalog i saradnja ključni su za sigurnost i stabilnost cijele naše regije u vremenu kada prijetnje postaju sve složenije", kazao je Erdogan.

Put do ove posjete bio je težak. Veze između Saudijske Arabije i Turske prekinute su u oktobru 2018. godine, nako što je u saudijskom konzulatu u Istanbulu ubijen saudijski novinar Džamal Kašogi žestoki kritičar vlasti u Rijadu. Od tada turski predsjednik rijetko je propuštao priliku da kritikuje saudijske vlasti i prestolonasljednika Muhameda bin Salmana za izdavanje naredbe za Kašogijevo pogubljenje, ili da potvrdi Ankaru kao regionalnu protutežu Rijadu. Saudijske vlasti na takve optužbe reagirale su neslužbenim, ali osjetnim bojkotom turske robe smanjujući uvoz za 98%. Nakon tri godine, suočen sa ekonomskom krizom te inflacijom u zemlji višom od 60 posto, Erdogan, uvidjevši da Turska ima malo koristi od sukoba sa Rijadom, ublažava retoriku. Relaksacija odnosa iziskivala je i rješavanje problema sudskog procesa koji se u Turskoj vodio protiv 26 Saudijaca optuženih za ubistvo Kašogija.

"Dajemo pozitivno mišljenje o prijenosu ovog predmeta u saudijskom pravosuđu. Prenos predmeta ne ukida nadležnost turskih sudova. Turski sud može odlučiti da lije presuda izrečen u Saudijskoj Arabiji pravovaljana i odustati od slučaja ili može ponovo pokreniti proces u Turskoj", istakao je Bekir Bozdag, ministar pravosuđa Turske.

Emma Sinclair-Webb, direktorica Human Rights Watcha u Turskoj, navodi: "Između Ankare i Rijada dolazi do približavanja. A u interesu realpolitike, Turska je spremna žrtvovati pravdu za stravičan zločin koji se dogodio na njenom tlu." 

"Dvije zemlje možda sklapaju sporazum, otvaraju novo poglavlje, ulaze u novu eru, ali zločin i dalje ostaje isti kao njegovi počinitelji. Ne možemo samo reći: zemlje sklapaju sporazum, a slučaj prepuštano Saudijskoj Arabiji kao da se ništa nije dogodilo", naglašava zaručnica Džamala Kašogija Hatice Cengiz.

No pozornica je već postavljena, a prvi čin je službeni poziv saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziz Al Sauda, Erdoanu i crveni tepih na aerodromu u Džedi. Do prije tri godine nezamisliva zajednička slika turskog predsjednika i saudijskog prestolonasljednika, sada je signal za novi početak.

"Odnosi Saudijske Arabije i Turske doći će do sasvim drugačije tačke. O razvoju bilateralnih odnosa na najvišem nivou razgovarali smo s Muhamedom bin Salmanom volju. Odlučni smo nastaviti s ovim naporima za zajedničke interese i stabilnost regije. Aktiviraćemo veliki ekonomski potencijal s organizacijama koje će okupiti investitore obje zemlje", navodi Erdogan.

Saudijska Arabija je bila vjerovatno najteži zadatak u diplomatskoj ofanzivi turskog predsjednika u kojoj nastoji izgraditi dobre odnose sa regionalnim rivalima. Zvanična Ankara prošle godine pokrenula je napore za normalizaciji odnosa sa Egipatom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poslije dugogodišnjeg antagonizma koji je uslijedio nakon Arapskog proljeća 2011. godine.

"Turska ima politiku prema Izraelu, a takva je moguća i s Egiptom. Nećemo dobiti ništa potpunim prekidom veza. Pozitivni rezultati pokazuju da se koraci mogu poduzeti i na višem nivou", smatra Erdogan.

Proces stvaranja prijatelja, a ne neprijatelja, tako je opisao turski predsjednik intenzivni rad na otopljavanju više od decenije loših odnosa sa Izraelom. Rezultirala je takva politika i dolaskom izraelskog predsjednika Isaka Hercoga Ankari i prvim susretom visokih zvaničnika još od od 2008. godine.

"Nadam se da će moja posjeta pomoći da se ponovo pokrenu odnosi između Turske i Izraela, koji su važni za nas već za cijeli Bliski istok, naročito sada kada je zbog invazije Rusije na Ukrajinu svjetski poredak poljuljan", kaže predsjednik Izraela Isaac Herzog.

Ministar vanjskih poslova turske Mevlut Cavusoglu kaže: "Predsjednici su se složili da ministri vanjskih poslova razgovaraju o ponovnoj uspostaviti ambasadorskih mjesta. Razgovaraćemo o tome tokom posjete Izraelu. Želim istaći da normalizacija naših veza s Izraelom neće biti na štetu palestinskog pitanja, već samo mogu pomoći u rješavanju njihovog problema."

Turska diplomatska kampanja dešava se istovremeno sa ekonomskom krizom, pandemijom i ratom u Ukrajini u kojem se zvanična Ankara postavila kao posrednik između Kijeva i Moskve,nudeći gostoprimstvo mirovnim pregovorima zaraćenih strana.

"Svi se moramo ponašati odgovorno. Naši zapadni prijatelji također razumiju naš uravnotežen stav. Ko će razgovarati s Rusijom ako svi sruše mostove? Za Tursku je bilo važno da ne uvede sankcije u smislu održavanja komunikacijskog kanala otvorenim", istakao je glasnogovornik ureda predsjednika Ibrahim Kalin.

Iako je kao članica NATO-a Turska osudila invaziju, odbila je uvesti sankcije Rusiji. Kijev još od prije invazije Ankara opskrbljuje borbenim dronovima. Istovremeno nastoji sa Rusijom i Ukrajinom zadržati dobre odnose, prije svega poslovne jer s obje zemlje ima niz unosnih ugovora. Uspješno posredovanje između Moskve i Kijeva moglo bi pomoći Erdoanu da obuzda trenutni pad popularnosti s kojim se suočava pred predsjedničke i parlamentarne izbore sledeće godine.No jedno je sigurno iskoristio je Erdoan trenutak i kako bi pokazao da je jedan od rijetkih svjetskih vođa koji, uprkos brojnim unutarnjim i vanjskim faktorima može voditi autonomnu politiku.

federalna.ba

Tayyip Erdogan Saudijska Arabija posjeta
Boris Johnson Tayyip Erdogan
0 29.06.2022 19:00
Aleksandar Vučić Saudijska Arabija
0 22.06.2022 11:56
Sudan Saudijska Arabija ovce
0 12.06.2022 18:33
Ursula von der Leyen Kijev posjeta
0 11.06.2022 14:02