Energoinvest: Kompanija BH-gas nam je načinila štetu

Nakon što su iz kompanije BH Gas početkom sedmice najavili da je prelaskom na Turski tok, upitna redovna distribucija, ali i održavanje cjelokupnog sistema te optužili Energoinvest kao ovlaštenog dobavljača, da je raskidom ugovora sa distributerima iz Mađarske i Srbije, BiH dovedena u poziciju da plati više od 23 miliona dolara, oglasili su se i iz Energoinvesta. Tvrde da isporuka gasa nije upitna te da je Rusija, promjenom toka, zapravo omogućila Energovinestu da prekine ugovor.

BH Gas obmanjuje javnost, navode iz Energoinvesta, tako što tvrde da je sve urađeno mimo zakona. O svemu je obaviještena i Vlada FBiH koja je poručila da obje kompanije, s ciljem zaštite prava, sarađuju sa nadležnim tužilaštvom. 

- BH Gas dostavlja dokumente kojima potvrđuje da je u mjesecu martu izvršio uplatu mađarskom transporteru, transport kroz Mađarsku, kojeg nikada neće biti, u iznosu oko milion dolara unaprijed, avansno, iako znaju da tom rutom više neće biti dostavljen gas - izjavila je Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta d. d. Sarajevo.

federalna.ba

BH gas plin gas Energoinvest
BH gas plin plinovod Turski tok Mađarska Srbija Energoinvest
0 08.04.2021 18:47
BH gas Energoinvest Federacija danas
0 08.04.2021 18:31
Energoinvest BH gas Federacija danas
0 08.04.2021 17:50
BH-Gas BH gas Energoinvest
0 07.04.2021 22:25