Emina Bošnjak dobitnica njemačko-francuske nagrade za ljudska prava i vladavinu prava

Emina Bošnjak dobitnica njemačko-francuske nagrade za ljudska prava i vladavinu prava

Njemački ambasador u BiH Thomas Fitschen i njegova francuska kolegica ambasadorica Christine Toudic danas su u Sarajevu zajedno odlikovali aktivistkinju Eminu Bošnjak njemačko-francuskom nagradom za ljudska prava i vladavinu prava za 2022.

Emina Bošnjak, kao jedna od 15 nosilaca nagrade širom svijeta, odlikovana je za njenu ulogu u odbrani i promociji ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i šire, posebno kroz angažman kao izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra. Njemačka i Francuska su time prepoznali njen napor za unapređenje prava LGBTQ+ osoba i žena.

Ambasador Fitschen izjavio je da su bili oduševljeni kad su saznali da je njihova nominacija Emine Bošnjak prihvaćena zbog njene duge i hrabre borbe zajedno s kolegama iz Sarajevskog otvorenog centra.

Istakao je da se ta borbe vodila na zaštiti LGBTQ+ populacije kako bi okončali diskriminaciju na osnovu rodne i seksualne orijentacije i poboljšali pristup zdravstvu, obrazovanju i drugim javnim uslugama.

Ambasadorica Toudic naglasila je da je ovo druga godina za redom da za tu nagradu iz Bosne i Hercegovine dobila žena.

- To je dokaz da su žene u ovoj zemlji veoma angažovane i da ih treba nastaviti ohrabrivati, za šta je dokaz i današnje okupljanje - dodala je Toudic. 

Bošnjak je rekla da nagrada predstavlja priznanje radu cijelog Sarajevskog otvorenog centra, te da je po saznanju da je nominovana imala osjećaj da ipak nije učinila dovoljno ili da može učiniti i više.

- Potrebno je da žene prepoznaju svoj trud i odricanja u naporima da promijene sebe i svoja društva na bolje - navela je Bošnjak i dodala da je ponosna i zahvalna na nagradi.

Osim njenog angažmana u Sarajevskom otvorenom centru, Emina Bošnjak je aktivno uključena u brojne lokalne i regionalne grupe, inicijative, organizacije i mreže. Bila je članica koordinacionog odbora Mreže žena BiH kao i prvog organizacijskog odbora Parade ponosa BiH. Trenutno je kopredsjednica ILGA Europe, nezavisne LGBTQ+ krovne organizacije koja okuplja preko 600 organizacija iz 54 zemlje Evrope i Centralne Azije.

Pomenutu zajedničku nagradu osmislili su 2016. ministri vanjskih poslova dvije zemlje kao simbol njemačko-francuskog prijateljstva i bliske političke saradnje i u oblasti ljudskih prava i vladavine prava. 

federalna.ba/Fena

Emina Bošnjak njemačko-francuska nagrada za ljudska prava i vladavinu prava
kleveta Zakon o kleveti Zakon o kriminalizaciji klevete kriminaliziranje klevete unde Mia Karamehić-Abazović Johann Sattler Mehmed Halilović Milorad Dodik Emina Bošnjak Edo Kanlić
0 31.03.2023 20:54
Emina Bošnjak Ljudska prava nagrada
0 09.12.2022 17:57