Elon Musk za BBC: Posjedovanje Twittera bilo je prilično bolno
(Izvor: Screenshot)

Elon Musk za BBC: Posjedovanje Twittera bilo je prilično bolno

Elon Musk u ekskluzivnom intervjuu je rekao da je vođenje Twittera bilo "prilično bolno" i poput vožnje "rollercoasterom". Multimilijarderski poduzetnik je dodao da će kompaniju i prodati ukoliko se pojavi prava osoba.

Intervju, emitovan uživo iz štaba Twitter-a, pokrio je pitanja o masovnim otpuštanjima, dezinformacijama i njegovim radnim navikama.

Musk, koji je također vlasnik proizvođača automobila Tesla i raketne kompanije SpaceX, kupio je Twitter za 44 milijarde dolara u oktobru prošle godine.

U razgovoru - u kojem je Musk pokušao da i sam intervjuiše koliko je i on intervjuisan – branio je način na koji vodi kompaniju.

Upitan da li se kaje što je kupio Twitter, drugi najbogatiji čovjek na svijetu je rekao da je "nivo bola bio izuzetno visok, te da to nije bila neka vrsta zabave". Govoreći o svom dosadašnjem vremenu na čelu kompanije,  Musk je dodao: "Nije bilo dosadno. Bilo je prilično uzbudljivo."

To je bila "zaista prilično stresna situacija u posljednjih nekoliko mjeseci", rekao je, naglasivši da i dalje smatra da je kupovina kompanije bila prava stvar.

Stvari idu "razumno dobro", rekao je on, navodeći da je upotreba sitea povećana i da "site radi". Opterećenost posla znači da "ponekad spavam u kancelariji", rekao je i dodao da ima mjesto na kauču u biblioteci "na koje niko ne ide".

Također se osvrnuo na svoje ponekad kontroverzne tweetove rekavši: "Jesam li više puta pucao sebi u nogu svojim tweetovima? Da." "Mislim da ne bih trebao tweetati nakon 3 sata ujutro", dodao je.

Upitan o odluci da se glavnom BBC-jevom Twitter nalogu doda etiketa koja taj medij opisuje kao "medij koji finansira vlada", Musk je rekao: "Znam da BBC generalno nije oduševljen što ga nazivaju državnim medijima".

Ranije ove sedmice, korporacija je kontaktirala giganta društvenih medija zbog oznake na @BBC nalogu kako bi riješila problem "što je prije moguće"."BBC je, i oduvijek je bio, nezavisan. Finansira nas britanska javnost putem naknade za licencu", naveo je BBC.

Musk je rekao da Twitter prilagođava oznaku za BBC na "javno finansiran". "Pokušavamo da budemo precizni", rekao je.

"Zapravo veoma poštujem BBC", dodao je Musk, navodeći da je intervju "dobra prilika da postavimo neka pitanja" i "da dobijemo povratnu informaciju o tome šta bi trebalo da radimo drugačije".

Govoreći o finansijama Twittera, Musk je rekao da je kompanija sada "približno izbalansirala svoje finansije", jer se većina njenih oglašivača vratila. Također je rekao da smanjenje radne snage sa nešto manje od 8.000 u vrijeme kada je kupio firmu na oko 1.500 nije bilo lako.

Priznao je da nije svakog lično otpustio, rekavši: "Nije moguće razgovarati sa toliko ljudi licem u lice". Odlazak mnogih Twitterovih inženjera otkako je Musk kupio kompaniju izazvao je zabrinutost oko stabilnosti platforme.

Priznao je neke propuste, uključujući prekide na stranici, ali je rekao da prekidi nisu dugo trajali i da stranica trenutno radi dobro. U intervjuu - koji je uživo prenošen na Twitter Spaces-u iz San Francisca - Musk je također osporavan zbog dezinformacija i govora mržnje na platformi.

Tvrdi je da je na Twitteru bilo manje dezinformacija od preuzimanja, te da će njegovi napori da izbriše botove - automatizirane račune - smanjiti lažne vijesti. Ali mnogi vanjski stručnjaci se ne slažu. Jedna studija - a ima i dosta drugih na istoj liniji - pokazala je da je angažman popularnih naloga koji šire dezinformacije porastao nakon što je Musk preuzeo Twitter.

Više puta je postavljao pitanje da li su novinari pošteni arbitri istine i rekao da ima više povjerenja u "obične ljude". Po pitanju naslijeđenih provjerenih plavih kvačica na platformi, Musk je rekao da će oni biti uklonjeni s računa do kraja sljedeće sedmice.

Bivši izvršni direktor Twittera Bruce Daisley - koji je osam godina vodio posao u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi - rekao je da je intervju "dao uvid u čudan život ovog milijardera"."Priznao je danas da je jedini razlog zbog kojeg je nastavio sa kupovinom Twittera taj što je vjerovao da će ga sudija natjerati na transakciju. Nikad to do sada nije priznao, tako da je to bio vrlo čudan intervju."

Daisley je također sugerirao da je intervju pokazao da nije uvijek bio dosljedan u onome što govori. Musk ima procijenjeno lično bogatstvo od skoro 190 milijardi dolara, što ga prema Forbsovoj listi milijardera, čini drugom najbogatijom osobom na svijetu.

federalna.ba/BBC

Elon Musk intervju Twitter BBC