Elisabeth Borne imenovana za novu premijerku Francuske
(Izvor: AP)

Elisabeth Borne imenovana za novu premijerku Francuske

Ministarka rada Elisabeth Borne imenovana je danas za novu premijerku Francuske, i ona je tek druga žena na toj funkciji.

Borne (61), naslijedila je na čelu vlade Jeana Castexa koji je ranije danas podnio ostavku centrističkom predsjedniku Emmanuelu Macronu, što je bilo očekivano poslije Macronovog reizbora na mjesto predsjednika države prošlog mjeseca.

Castex je danas došao u Jelisejsku palatu da zvanično podnese ostavku koju je predsjednik "prihvatio", saopštila je Jelisejska palata. Kako navodi agencija AP u Francuskoj je uobičajeno da predsjednici imaju više od jednog premijera tokom svojih mandata.

Macron i Borne će, kako se očekuje, narednih dana imenovati novu vladu.

Borne je druga žena na premijerskom položaju u Francuskoj poslije Edith Cresson koja je bila premijerka od 1991-1992, pod socijalističkim predsjednikom Francoisom Mitterrandom.

Ona je bila ministarka rada u Macronovoj prethodnoj vladi, od 2020. godine. Prije toga je bila ministarka saobraćaja i zatim ministarka za ekološku tranziciju, takođe u Macronovoj vladi.

Prvi zadatak nove premijerke biće da osigura da Macronova centristička partija i njeni saveznici dobro prođu na parlamentarnim izborima u junu. Izbori će odlučiti koje grupe drže većinu mjesta u Nacionalnoj skupštini koja ima konačnu riječ nad Senatom u francuskom zakonodavnom procesu.

Macron je takođe obećao prijedlog zakona koji će se odnositi na rastuće troškove života u Francuskoj gdje skaču cijene hrane i energenata. Zakon će pripremiti njegova nova vlada i očekuje se da će biti predstavljen odmah poslije parlamentarnih izbora.

Ako Macronova stranka osvoji većinu u parlamentu predsjednica vlade će morati da osigura da izmjene penzionog sistema koji je obećao predsjednik budu izražene u zakonu, uključujući i podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 65 godina. Predložene promjene su kritikovali radnici, sindikati i ljevičarski glasači.

Macron je takođe ranije obećao da će njegov novi premijer biti direktno zadužen za "zeleno planiranje" namijenjeno da ubrza francusku primjenu politika vezanih za klimu. Macron je obećao da će ići duplo brže u suzbijanje emisija štetnih gasova u svom drugom mandatu.

federalna.ba/Beta-AP

Francuska Elisabeth Borne