Elektroprivreda BiH gradit će dvije velike solarne elektrane u Bugojnu
(Izvor: Fena/Duško Pucar)

Elektroprivreda BiH gradit će dvije velike solarne elektrane u Bugojnu

Ministar privrede Srednjebosanskog kantona Nisvet Hrnjić i premijer SBK Tahir Lendo potpisali su danas sa Admirom Andelijom, generalnim direktorom Elektroprivrede BiH, ugovore o koncesiji za dvije fotonaponske elektrane ukupne snage 50 MW na rudarskim površinama Rudnika uglja Gračanica Bugojno.

Kako je kazao Andelija, riječ je o investiciji vrijednoj između 55 i 60 miliona KM.

- To su zasad naše najveće solarne elektrane koje planiramo graditi. Investicija je između 55 i 60 miliona KM i to je za nas jedan od najvažnijih energetskih objekata bioobnovljivih izvora energije. Na ovom području imamo u planu i vjetropark Vlašić za koji imamo potpisan ugovor o koncesiji, pa područje SBK, kad je u pitanju energetska infrastruktura, može biti središte događanja. Agenda Elektroprivrede i države je postupno prijeći na obnovljive izvore energije - rekao je Andelija.

Hrnjić je kazao kako je ovim projektom SBK blizu energetske samoodrživosti.

- Projekt će značiti puno za ukupnu energetsku bilancu Kantona. Već nekoliko godina radimo bilancu energetskih potreba koja je pokazala da je u SBK oko 71 posto potrošnje pokriveno proizvodnjom. Instalacijom ovih elektrana i njihovom godišnjom proizvodnjom SBK će se približiti energetskoj samoodrživosti - kazao je Hrnjić.

federalna.ba/Fena

SBK Elektroprivreda BiH fotonaponske elektrane