Ekstremna hladnoća ostavila hiljade bez struje u nordijskim zemljama
(Izvor: Ilustracija/Johan Nilsson)

Ekstremna hladnoća ostavila hiljade bez struje u nordijskim zemljama

Ekstremno niske temperature praćene olujnim vjetrom i snijegom izazvale su u četvrtak pustoš širom nordijskog regiona, ostavljajući hiljade ljudi bez struje, dok su drugi satima podnosili hladnoću zaglavljeni u svojim automobilima duž zakrčenih autoputeva.

U Njemačkoj su obilne kiše ponovo izazvale poplave u regijama koje su bile poplavljene u posljednje dvije sedmice.

Niske temperature poremetile su saobraćaj u cijelom nordijskom regionu zbog izvještaja o saobraćajnom haosu nakon zatvaranja dionica autoputeva i glavnih puteva. Prijavljeni su i problemi sa željezničkim uslugama.

Bez struje je ostalo oko 4.000 domova u arktičkoj Švedskoj gdje su temperature pale na minus 38 stepeni Celzijusa, navodi švedski javni radio. U južnom dijelu zemlje vozači su zaglavljeni u automobilima ili evakuisani u obližnji sportski kompleks gdje su proveli noć.

U Danskoj je policija pozvala vozače da izbjegavaju nepotrebna putovanja jer su vjetar i snijeg zahvatili sjeverne i zapadne dijelove zemlje.

U finskoj Laponiji, opština Enontekio, koja se nalazi blizu granice sa Norveškom i Švedskom, u četvrtak je zabilježila najnižu temperaturu u zemlji ove zime od minus 42,5 stepeni Celzijusa. Meteorolozi prognoziraju još niže temperature tokom ostatka sedmice.

U Danskoj je trajekt koji je plovio između glavnih gradova Norveške i Danske konačno pristao u Kopenhagenu u četvrtak nakon što je oko 900 putnika provelo noć na brodu u praznom hodu. U srijedu je vrijeme omelo brod Crown Seawaysa da uplovi u luku u Kopenhagenu.

U Njemačkoj je nastavljena jaka kiša u regijama u kojima su u posljednje dvije sedmice bile stalne poplave. Kancelar Olaf Scholz planira u četvrtak drugu posjetu ove sedmice kako bi pregledao nasip i postrojenje za punjenje vreća s pijeskom u istočnom gradu Sangerhausenu.

federalna.ba/AA
Niske temperature Evropa poplave olujni vjetar