Eksplozija u američkom LNG terminalu ugrozila izvoz gasa u Evropu

Eksplozija u američkom LNG terminalu ugrozila izvoz gasa u Evropu

Eksplozija u jednom od najvećih američkih terminala za izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) dovešće do smanjenja izvoza američkog gasa na svjetska i evropska tržišta koja su već pod posebnim pritiskom zbog nastojanja evropskih zemalja da prekinu uvoz energenata iz Rusije zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija koji ukazuju da su cijene gasa u Evropi odmah povećane.

Važan američki terminal za izvoz LNG-a biće zatvoren tri sedmice zbog požara koji je izbio 8. juna, prenio je Bloomberg izjavu portparola kompanije Freeport LNG.

Eksplozija u postrojenju u Teksasu će smanjiti izvoz američkog gasa u trenutku dok se svijet suočava s manjkom goriva, ističe Bloomberg, ukazujući da je prošlog mjeseca preko tog terminala otišla skoro petina svih prekomorskih isporuka gasa iz SAD.

SAD su u prva četiri mjeseca ove godine poslale skoro tri četvrtine svog LNG-a u Evropu koja sada skoro polovinu svojih zaliha gasa dobija preko Atlantika, dok evropske zemlje pokušavaju da prekinu zavisnost od ruskih energenata zbog invazije na Ukrajinu.

Prekid isporuka iz terminala Freeport LNG smanjiće zalihe dostupne Evropi i Aziji, dok će više gasa biti usmjereno u skladišta u SAD, zbog čega je cijena gasa pala u Americi, dok je povećana u Evropi. Cijene u Evropi pale su prethodno na tromjesečni minimum, dijelom zbog očekivanja većeg snabdijevanja iz SAD.

Trgovci iz Azije kažu za Bloomberg da će kupci LNG-a vjerovatno početi da traže zamjene za gas iz SAD, ali da je sve manja dostupnih zaliha, zbog čega će se vjerovatno povećati već intenzivna konkurencija između Azije i Evrope u potrazi za gasom.

Zatvaranje Freeport LNG na tri sedmice ukloniće jednog od najvećih snabdjevača s tržišta koja su već opterećena potražnjom evropskih kupaca koji izbjegavaju ruski gas zbog invazije na Ukrajinu, ali i zbog ponovnog porasta potražnje iz Kine, ukazuje Reuters na ocjene analitičara.

Alex Manton, direktor za gas i LNG u istraživačkoj firmi Rapidan energy, rekao je da će trosedmično zatvaranje Freeport LNG-a ukloniti najmanje milion tona LNG-a s tržišta. "To će značiti jednu stvar: manjak", rekao je on.

Postrojenje Freeport LNG može da preradi do 2,1 milijardu kubnih stopa prirodnog gasa dnevno, a punim kapacitetom može da izvozi 15 miliona tona tečnog gasa godišnje.

Incident u jednom od najvećih američkih postrojenja za tečni prirodni gas nanijeće udarac izvozu u vrijeme dok američka industrija gasa pokušava da poveća snabdijevanje Evrope, piše Financial Times.

Freeport LNG pokriva skoro petinu američkih kapaciteta za likvefakciju, procesa u kojem se prirodni gas hladi i utovaruje u tankere za isporuke u inostranstvo.

Zbog incidenta u tako važnom postrojenju cijene gasa u SAD su naglo pale usljed gubitka značajnog dijela tržišta. Fuchursi za julske isporuke gasa u SAD su 9. juna pale za 11 odsto u odnosu na zaključnu cijenu 7. juna, dok je vrijednost ugovora za veleprodaju gasa u Evropi porasla za 12,5 odsto.

Freeport LNG je jedan od samo sedam terminala u SAD, ukazuje britanski list, dodajući da sva ta postrojenja rade bez prekida kako bi isporučili gas na globalna tržišta koja su pod pritiskom.

Prema sporazumu koji su objavili američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, SAD su se obavezale da će ove godine obezbijediti dodatnih 15 milijardi kubnih metara gasa u Evropsku uniju.

Brisel je saopštio da želi da poveća godišnju potražnju za američkim LNG-om za 50 milijardi kubnih metara do kraja decenije.

Odredište isporuka iz Freeporta drastično su promijenjena posljednjih meseci – donedavno je 75 odsto tankera s gasom iz tog postrojenja išlo u Aziju, ali sada skoro 80 odsto ide u Evropu, ukazuje Forbes.

Izvoz američkog gasa je sada dostigao maksimum, rekao je za američki časopis Michael S. Smith milijarder i većinski vlasnik Freeport LNG-a. On je dvije decenije gradio taj terminal južno od Houstona koji je sada drugo po veličini američko postrojenje za izvoz tečnog gasa.

"Mislim da ne postoji LNG operater na svijetu koji ne proizvodi svaki molekul koji može", rekao je prije nekoliko mjeseci Smith.

Sada će, kako piše Forbes, Smithova pažnja biti usmjerena na popravku terminala i nastavak isporuka u Evropu, koja bi sljedeće zime mogla da se suoči s nestašicom gasa bez druge opcije osim da poveća upotrebu uglja.

federalna.ba/Beta

Freeport LNG gas SAD Evropa
SAD klimatske promjene
0 07.08.2022 20:30
SAD New Mexico Muslimani ubistvo
0 07.08.2022 12:22
Kina Tajvan vojna vježba SAD
0 07.08.2022 10:53
žrtve migranti SAD Florida
0 07.08.2022 10:16
koronavirus Covid19 virus Joseph Biden SAD pandemija
0 06.08.2022 20:22
saobraćajna nesreća Anne Heche Los Angeles SAD
0 06.08.2022 19:10