Eksplozija plina u glavnom gradu Kenije usmrtila troje, ranila gotovo 300
(Izvor: Getty Images)

Eksplozija plina u glavnom gradu Kenije usmrtila troje, ranila gotovo 300

Velika eksplozija plina u glavnom gradu Kenije, Nairobiju, usmrtila je najmanje tri osobe i ozlijedila gotovo 300.

Kamion koji je prevozio plin eksplodirao je u okrugu Embakasi oko 23:30 (20:30 GMT), "zapalivši veliku vatrenu loptu", rekao je glasnogovornik vlade. Oštećeni su stambeni i poslovni objekti i automobili, a video prikazuje ogroman požar koji bjesni u blizini stambenih blokova.

Ranije je vlada saopćila da se eksplozija dogodila u plinskom postrojenju. Uzrok se još utvrđuje.

Šef policije Embakasija Wesley Kimeto rekao je da je među poginulima u eksploziji i jedno dijete, dodajući da bi broj žrtava mogao rasti.

Kenijski Crveni križ psaopćio je da je 271 osobu odveo u bolnicu, a da je 27 osoba zbrinuto na licu mjesta.

Vatrena kugla od eksplozije "široko se proširila", naveo je Isaac Mwaura Mwaura, glasnogovornik vlade, a leteći plinski cilindar udario je u skladište odjeće i tekstila, spalivši ga.

"Požar je dodatno oštetio nekoliko vozila i poslovnih objekata, uključujući mnoge male i srednje tvrtke", navedeno je u saopćenju. "Nažalost, zapalile su se i stambene kuće u susjedstvu, a dobar dio stanara još je unutra, jer je bila kasna noć."

Svjedoci su lokalnim medijima rekli da su osjetili potrese odmah nakon eksplozije. Mnogi od ozlijeđenih navodno imaju inhalacijske ozljede, a među njima je najmanje 25 djece, piše list Standard.

Jedan od ozlijeđenih, Boniface Sifuna, za novinsku agenciju Reuters opisao je što se dogodilo: "Opekao me plinski kanister koji je eksplodirao dok sam pokušavao pobjeći. Eksplodirao je tačno ispred mene, pao sam i plamen me zahvatio. Sretan sam što sam bio dovoljno jak da se izvučem."

James Ngoge, koji živi preko puta mjesta gdje se dogodila eksplozija, rekao je novinskoj agenciji AFP da je u to vrijeme bio u svojoj kući i "čuo veliku eksploziju". “Osjećalo se kao da će se sve srušiti. Prvo nismo ni znali što se događa, bilo je kao potres. Imam radnju na cesti koja je potpuno uništena. Novinar lista Nation koji živi u tom području rekao je da su svi napustili svoje kuće nakon eksplozije.

Kenijski Crveni križ objavio je na društvenim mrežama da su se ekipe "neumorno borile s plamenom". Glasnogovornik vlade, Mwaura rekao je da je mjesto eksplozije osigurano i da je uspostavljeno zapovjedno središte koje pomaže u koordinaciji spasilačkih operacija.

"Kenijcima se ovim savjetuje da se drže podalje od ograđenog područja kako bi se spasilačka misija mogla provesti uz minimalne smetnje", dodao je.

federalna.ba/BBC

Nairobi eksplozija
Pariz eksplozija
0 08.04.2024 09:28
Afganistan eksplozija poginuli
0 21.03.2024 09:59
Pakistan rudnik eksplozija
0 20.03.2024 10:17
eksplozija Iran
0 07.03.2024 11:13