Ekrem Imamoglu, gradonačelnik Istanbula i rastući sekularni rival Erdoğanu
(Izvor: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

Ekrem Imamoglu, gradonačelnik Istanbula i rastući sekularni rival Erdoğanu

Reizabrani gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pojavio se kao glavni izazivač vladavine Recepa Tayyipa Erdogana, nakon što je na lokalnim izborima pobijedio stranku AK turskog predsjednika.

Nakon što je ostvario ležernu pobjedu i zadržao svoju poziciju na nedjeljnim izborima za gradonačelnika, na osnovu velike većine prebrojanih glasova, Imamoglua (53) mnogi analitičari vide kao potencijalnog budućeg predsjednika.

On dijeli mnoge sličnosti sa Erdoganom: obojica su vodili Istanbul, imaju porodične korijene u istočnom crnomorskom regionu, a njihove političke karijere su ometali turski sudovi. U mladosti su i jedan i drugi bili strastveni fudbaleri.

Obojica imaju snažnu sposobnost da privlače birače, ali se razilaze kada je u pitanju njihova politika. Imamoglu, ljubazan bivši biznismen koji je oženjen i ima troje djece, i sam je rekao: “Naše ideje su uglavnom suprotne.”

Erdoğan je ušao u politiku s islamističkom strankom i preoblikovao je sekularnu državu otkako je preuzeo uzde 2002. Za razliku od toga, Imamoglu je iz čvrsto sekularističke Republikanske narodne partije (CHP), kojoj se pridružio 2008. i postao načelnik u istanbulskoj četvrti Beylikduzu 2014. godine. Imamogluov uspjeh je posljedica njegove sposobnosti da proširi privlačnost socijaldemokratskog CHP-a u privlačenju konzervativnijih birača. To je dokazao 2019. godine, donijevši Erdoganovoj AK partiji (AKP) najveći poraz u posljednje dvije decenije i pobijedivši njihovog kandidata ne jednom nego dvaput. Sud je poništio njegovu martovsku pobjedu te godine, samo kako bi on sa još većom razlikom odnio pobjedu na ponovljenim izborima u junu.

Gradonačelnik Istanbula stvorio je medijski imidž i vodio viralne kampanje na društvenim mrežama, što je i dizalo njegovu popularnost dok je istovremeno išlo na živce mnogim glasačima.

Državni mediji, u međuvremenu, pokušavaju da ga prikažu u negativnom svjetlu. U januaru 2022. provladini mediji bili su preplavljeni slikama nadzornih kamera na kojima on večera s britanskim ambasadorom u ribljem restoranu dok se Istanbul borio sa snježnom mećavom. Slike su utjecale na vladin prikaz gradonačelnika kao nedodirljivog i podržanog Zapadom.

Njegove nevolje su pogoršane time što je Erdoğan preuzeo zasluge za mnoge važne projekte koji su modernizirali Istanbul posljednjih godina.

Sam Imamğlu se suočio sa pravosudnim problemima. Nakon njegove pobjede 2019. godine, sudija ga je osudio na dvije i po godine zatvora, nametnuvši mu političku zabranu zbog vrijeđanja javnih službenika. Apelacioni sud tek treba da donese odluku o ovom slučaju.

Presuda je odrazila iskustvo Erdogana, koji je nakratko bio u zatvoru 1999. godine jer je recitovao pjesmu za koju je sud ocijenio da je podsticanje na vjersku mržnju. Prošle godine, drugi sud je pokrenuo postupak protiv Imamoglua zbog optužbe za namještanje tendera za koju je predviđena kazna od tri do sedam godina. Erdoğanovi kritičari vide slučajeve kao pokušaj da se on politički omete. Erdogan i njegova AKP to poriču.

Uprkos onome što opisuje kao prepreke iz Ankare, Imamoglu tvrdi da je njegova administracija pružila usluge u razvoju u Istanbulu, gradu od 16 miliona koji pokreće tursku ekonomiju.

Metropola je cijeli svijet udaljen od crnomorske provincije Trabzon u kojoj je rođen 1970. godine i proveo, kako opisuje, sretno djetinjstvo usred „bujne zelene prirode, uzburkanog mora i kamenih ulica“.

Studirao je na Univerzitetu u Istanbulu i diplomirao poslovnu administraciju 1994. godine – godine kada je Erdoğan postao gradonačelnik – prije nego što je počeo da se bavi građevinskim poslom svoje porodice. Ljubav prema fudbalu ga je nagnala da postane administrator u timu svog rodnog grada u Trabzonu. Imamoglu se nedavno prisjetio mondenog okruženja u kojem su se on i Erdoğan prvi put sreli. Sredinom 1990-ih, nakon što je Erdoğan postao gradonačelnik, posjetio je restoran za ćufte koji je vodio mladi Imamoglu u istanbulskoj četvrti Gungoren.

“Kada je bio u prvim mjesecima svoje vladavine kao gradonačelnik, ugostio sam ga”, rekao je Imamoglu. “Jeo je ćufte u mom restoranu. Nisam uzeo njegov novac. Neće platiti taj račun dok je živ.”

Mnogi analitičari sada predviđaju daljnji uspjeh Imamoglua. "Ako ovi izbori ne budu otkazani na neki način, on će postati predsjednik 2028.", rekao je za Reuters prije izbora Ozer Sencar, šef anketne organizacije Metropoll.

federalna.ba/The Guardian

gradonačelnik Istanbul Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Robert Fico
0 15.05.2024 20:27
Istanbul džamija otvaranje
0 06.05.2024 09:06
Istanbul Evropa protesti 1.maj
0 01.05.2024 15:45
ministri obrazovanja Istanbul Turska
0 26.04.2024 22:20