videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 2)

Ekolozi upozoravaju: Vlast predaje Ozren investitorima za otvaranje rudnika

Tešku bitku s lokalnim vlastima, kojima je profit jedini motiv, godinama vode stanovnici Doboja. Bitku su jednom dobili, međutim, sada bi mogla biti izgubljena. Naime, tamošnje lokalne vlasti mimo volje stanovnika predale su Ozren investitorima zainteresiranim za otvaranje rudnika. A upravo ovo područje Vlada RS-a je krajem 2021. proglasila zaštićenom zonom. 

Smrtonosni krug oko Bosne i Hercegovine se sužava. Sprega sumnjivog kapitala i korumpirane vlasti u Bosni i Hercegovini je, upozorili su ekolozi na pres-konferenciji u Doboju, rezultira planskim uništavanjem prirode zarad profita.

„Nije samo Ozren u pitanju. U pitanju je kompletna Bosna i Hercegovina“, poručio je Goran Božić, predsjednik Skupštine Udruženja građana Čuvari Ozrena i regije.

„Kod nas je sada napadnuto i Šipovo, Jezero je na tromeđi, pored je Jajce“, dodala je Amela Aličković, predsjednica Udruženja građana Dolina rijeke Plive, Jezero.

„Pod koncesiju je dat rubni dio prema Olovu i Zavidovićima“, istakla je Hajrija Čobo, predsjednica NGG Park prirode Trstionica i Boriva, Kakanj.

Bosna i Hercegovina ima tek tri posto zaštićenih prirodnih područja. Evropski prosjek je deset puta veći. Ne bez razloga.

„Ovo je plan da se namjerno ne žele vrijedna prirodna područja zaštititi nego dati u koncesije da se jednokratno popune budžeti od kojih će se finansirati vlast. Narod od toga nema ništa“, naglasio je Davor Šupuković, koordinator Mreže za zaštitu prirode u BiH.

„Stručnu javnu rapspravu su odradila dva uposlenika Geološkog zavoda, koji su, ustvari, dioničari 'Likosa' sa po 315.000 dionica. To je direktan sukob interesa“, istakao je Božić.

Bh. vlast uz obavezu da bude servis sumnjivim stranim investitorima ima i zadatak narode u Bosni i Hercegovini držati zavađenima i odvlačiti im pažnju od stvarne opasnosti, upozoravaju ekolozi.

„Osnivač 'Adriatic metalsa' je Miloš Bošnjaković. U RS-u se ta kompanija zove 'Lykos'“, objašnjava Čobo.

„Narode, probudite se! Veći problem od ovoga nije se desio u Bosni i Hercegovini“, poručio je Božić.

„Ovo je rat! Ozren ne smije pasti! Ako padne Ozren, pala je cijela Bosna i Hercegovina. To da vam bude jasno. Bosna i Hercegovina će biti evropski rudnik, i to je plan“, dodala je Čobo.

Nacionalna retorika, očito, dugo neće držati vodu. Vlast u Bosni i Hercegovini će se morati odlučiti hoće li biti uz narod ili protiv njega.

federalna.ba

Ozren ekologija ekolozi