Ekološki aktivisti zbog 'Rio Tinta' blokirali most u Beogradu

Učesnici ekološkog protesta "Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta" blokirali su danas jednu od najznačajnijih saobraćajnica u Beogradu - Brankov most, tražeći od vlasti u Srbiji da "momentalno" poništi sve obaveze prema kompaniji Rio Tinto, koja u Srbiji želi otvoriti rudnik.

Protest je završen oko 17.45 sati. Govornici su na kraju skupa poručili da je "ovo bila blokada opomene", kao i da će "dati vlastima sedam dana da ispune njihove zahtjeve, a ako se to ne desi da će nastaviti s protestima po Srbiji".

Blokadi je prethodio protestni skup više od 30 ekoloških organizacija održan u centru Beograda, a sa skupa je poručeno da će, "ukoliko se vlast ne dozove pameti i ne ispuni zahtjeve biti blokrana cijela Srbija".

Aktivista Pokreta "Odbranimo rijeke Stare planine" Aleksandar Jovanović istakao je da su se građani okupili da kažu "ne" onima kojima "umjesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu", spominjući kompanije Linglong, Ziđin, Rio Tinto.

Jovanović je poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srbiju "neće natapati otrovom i djecu trovati sumpor-dioksidom".

Glumica Svetlana Ceca Bojković istakla je da je stanje takvo da je to "crveni alarm za Srbiju", naglasila da građani ne smiju dozvoliti da se Srbija pretvoriti "u deponiju za tuđe prljave industrije" gdje će zdravlje djece biti ugroženo, a priroda uništena i zaključila da je "profit zamijenio Boga onima koji vode Srbiju".

Glumica Anita Mančić poručila da Srbija ne želi biti "još jedna od grešaka" kompanije Rio Tinto i da građani neće dozvoliti da se na njima uči, a "gospodi iz vlasti" je poručila da "paze", da ih građani pomno slušaju i prate šta će uraditi.

Protestni skup ekoloških aktivista počeo je na Trgu Nikole Pašića nešto iza 14.00 h, a glavni zahtjev je bio da Vlada Srbije poništi sve obaveze koje ima prema kompaniji Rio Tinto.

Učesnike protesta s govornice na Trgu Nikole Pašića podržala je i novinarka i ekološka aktivistkinja iz Zagreba Iva Anzulović.

Ona je rekla su i u Hrvatskoj "bušili Jadran" i da postoje mini hidroelektrane, te pozvala okupljene da nastave da se bore za očuvanje životne sredine.

"Nemojte stati, vi ste već pobijedili", rekla je ona.

Obacila je negativne komentare o tome zašto neko iz Hrvatske podržava ekološke aktiviste u Srbije.

"Srpska rijeka je i moja rijeka, i moj problem ", rekla je Anzulović.

Profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Vladimir Vidović je rekao da je obišao Podrinje i da je vidio šta radi kompanija “Rio Tinto”. On je rekao da se "istina ne može sakriti", te pozvao Vladu Srbije da ulaže u poljoprivredu.

federalna.ba/Beta/AA

Srbija Rio Tinto Beograd