Ekipe Budve, POŠK-a, Crvene zvezde i reprezentacija BiH na 12. vaterpolo turniru 'Sarajevo champions challenge'
(Izvor: Fena)

Ekipe Budve, POŠK-a, Crvene zvezde i reprezentacija BiH na 12. vaterpolo turniru 'Sarajevo champions challenge'

Dvanaesti međunarodni vaterpolo trunir “Sarajevo champions challenge 2022” bit će održan predstojećeg vikenda na Olimpijskom bazenu na Otoci.

Na turniru će nastupiti U-19 ekipe Budve, beogradske Crvene zvezde, POŠK-a iz Splita i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Selektor vaterpolo reprezentacije BiH Enej Radan smatra da je održavanje ovog turnira velika stvar za razvoj vaterpola u BiH te da su se potrudili da okupe najbolje pojedince iz bh. klubova.

Istakao je da su pozvani igrači iz Banja Luke, Neuma i svih sarajevskih klubova, što je važno za građenje pozitivne atmosfere.

Nada se da će jednoga dana bh. reprezentacija nastupiti na evropskim i svjetskim prvenstvima kao i olimpijskim igrama.

Održavanje turnira podržali su Gradska uprava Grada Sarajeva, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić rekao je da ovo važan međunarodni sportski događaj na kojem učestvuju ekipe iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije te bh. reprezentacija, i smatra da bi ovakvi događaji trebali da se češće održavaju.

- Vaterpolo je sport koji kod nas doživljava jednu ekspanziju. Za to su zaslužni naši klubovi koji djeluju u Kantonu Sarajevo i mislim da ovi događaji trebaju na Olimpijskom bazenu da budu češći i da svi ljudi koji se bave vodenim sportovima ili su ljubitelji da prisustvuju ovakvim događajima - izjavio je Avdić na pres-konferenciji uoči turnira.

Predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda rekao je da oni podržavaju najbolje projekte koji će pozicionirati Sarajevo na mjesto koje zaslužuje, dok je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić naglasila da će se uraditi sve za popularizaciju vodenih sportova i da ima prostora da se unaprijedi stanje u vodenim sportovima.

Vaterpolo trunir “Sarajevo champions challenge” održava se od 2009. godine, a do sada su učestvovale ekipe: Mladost (Zagreb), Jug (Dubrovnik), Primorac (Kotor), Jadran (Herceg Novi), Jadran (Split), Vasas (Budimpešta), Spandau (Berlin), Crvena Zvezda (Beograd), Galatasaray (Istanbul), Radnički (Kragujevac), Kinef (St Petersburg), Rabotnički (Skoplje), Cattaro (Kotor), Vojvodina (Novi Sad), POŠK (Split) te reprezentacije Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije.

federalna.ba/Fena

vaterpolo
Kataro vaterpolo arajevo Champions Challenge
0 24.09.2023 20:30
Olimpijski bazen Otoka vaterpolo Sarajevo Champions Challenge
0 23.09.2023 19:42
vaterpolo Sarajevo Champions Challenge 2022
0 18.09.2022 16:08