videoprilog Hane Vranac (Dnevnik 2)

Ekfrastičke teme Udruženja SA Sinfonietta – da umjetničku muziku približe publici

Umjetnička muzika često je etiketirana kao elitistička. Razlog tome je dojam nedokučivosti njenog jezika. No, ako se publici približi na pravi način, postaje usvojiva. Na tome rade dva koncerta u okviru projekta Ekfrastičke teme, a koji izvodi Udruženje SA Sinfonietta.

Opstanak umjetničke muzike je nužan za civilizovano društvo. No, kako na to navići muzički neobrazovano uho, jedno je od temeljnih pitanja pri argumentaciji nevelike slušanosti. Udruženje SA Sinfonietta vjerno radi na promovisanju klasične muzike, smatrajući da ona ne pripada samo institucijama. Broj posjetilaca će se povećati, smatraju, ako postoji veća ponuda.

Violončelistkinja Belma Alić ističe kako žele održavati koncerte i u nekonvencionalnim prostorima – na ulicama, u parkovima, galerijama, dnevnim boravcima. Na taj način, kaže, prezentiraju muziku koja pripada svima.

 

Ekfraza je narativna tehnika opisivanja umjetničkog djela. Upravo takav proces su uvidjeli korisnim za promovisanje umjetničke muzike. Održan je prvi od dva planirana koncerta Ekfrastičke teme. Slušao ga je književni kritičar Vladimir Arsenić, koji će potom kreirati tekst kojim bi pružio verbalni izraz melodijama, prenoseći umjetničke vrijednosti iz jednog medija u drugi: „Književnost je nekako bliska, ljudi shvataju više riječi nego note, kontekst je lakše izvući iz riječi nego kontkest iz djela klasične muzike. To je jedan vid približavanja klasične muzike čitaocima i slušaocima“.

„Želimo povezati umjetničku muziku sa literaturom, pisanom riječju. Postoji veliki broj djela koja su pisana pod inspiracijom umjetničke muzike ili obrnuto - muzika koja je nastala iz nekog literarnog djela. U nekim zemljama ta praksa nije česta, kod nas ne postoji“, napominje Alić.

Nesvakidašnja postavka gudačkog trija, s dvije violine i violončelom, kažu, bila je izazov, ali i nesvakidašnji estetski fenomen. Projekt izgradnje nove publike za klasičnu muziku iz Umjetničke galerije BiH seli se u Čapljinu, gdje će 17. februara biti održan drugi koncert.

federalna.ba

SA Sinfonietta Ekfrastičke teme koncert umjetnička muzika