Egeland: Sporazum iz Osla sada je mrtav
(Izvor: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Egeland: Sporazum iz Osla sada je mrtav

Sporazum iz Osla, koji je imao za cilj da donese "miroljubivuu koegzistenciju" Izraelu i Palestincima, sada je mrtav, rekao je za AFP jedan od tvoraca sporazuma, norveški mirovni radnik Jan Egeland.

Sporazum je proizveo sada već kultnu sliku palestinskog lidera Yassera Arafata i izraelskog premijera Yitzhaka Rabina kako se rukuju 13. septembra 1993. na travnjaku Bijele kuće dok ih je predsjednik Bill Clinton posmatrao.

Bio je to početak delikatnog procesa - Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) međusobno su priznali jedni druge i stvorili palestinsku samoupravu na period od pet godina.

Cilj je bio da se dvjema stranama omogući dovoljno vremena da riješe nekoliko ključnih pitanja, kao što su status Jerusalema, izraelska naselja i sudbina palestinskih izbjeglica - proces koji je teško napredovao.

Sada, 30 godina kasnije, s novim krvavim ratom koji bjesni između Izraela i Hamasa u Gazi, Egeland je upitan od AFP-a da li su sporazumi "prilično mrtvi".

- Apsolutno - rekao je u intervjuu u svom uredu u norveškoj prijestolnici.

Sporazum iz Osla nestao je kao sporazum. Sada će biti drugi sporazum i do njega će morati predvoditi Sjedinjene Države, EU i arapske zemlje – kazao je.

Sporazumi su bili kulminacija 14 rundi tajnih pregovora u Oslu, koje je inicirao i organizovao, između ostalih, Egeland, u to vrijeme državni sekretar u ministarstvu vanjskih poslova.

Za 66-godišnjeg bivšeg diplomatu koji sada vodi humanitarnu organizaciju, Norveško vijeće za izbjeglice, jedini održivi izlaz iz sukoba je međunarodno posredovanje.

- Nije moguće da Izrael i Hamas pregovaraju o budućnosti tih teritorija (sami). Neće biti povjerenja. Izrael je vodio rat da uništi Hamas. Hamas je tu da eliminiše Izrael - rekao je on.

- Rukovodstva na obje strane uopće nisu na nivou na kome su bila ona u vrijeme sporazuma iz Osla - dodao je.

- To su bili vizionarski lideri, bili su jaki lideri, oni su zaista bili čelnici. Sada imamo populiste na obje strane, uistinu - kaže on.

federalna.ba/Fena

Palestina Izrael