Ef. Spahić: Bilo je puno lijepih događaja u B. Luci, a ne samo razbijen prozor

O zapaljivoj retorici, promociji maturanata medrese „Reis Ibrahim efendija Maglajlić“, njihovom uspjehu, te kako odgajati nove gerencije u Dnevniku 2 Federalne televizije govorio je Muris efendija Spahić, direktor banjalučke medrese.

Upitan da prokomentira retoriku političara, koja je – što se tenzija tiče – na najvišoj razini, posebno nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u, Spahić kaže kako od političara očekuje da grade ambijent u kome će se sasvim normalno funkcionisati i živjeti. A zadatak medrese, čiji je direktor, jeste da mlađe generacije uči životu - da budu dobri ljudi, obrazovane ličnosti i da budu spremni da svoje znanje, univerzalne vrijednosti koje budu usvojili tokom školovanja na kvalitetan i lijep način prezentuju.

Nedavno je na banjalučkoj medresi razbijen prozor. Spahić ističe kako je sretna okolnost to što u objektu u tom trenutku nije bilo ni zaposlenika ni učenika.

„Sve smo prijavili nadležnim organima, očekujemo da svako od nas radi svoj posao. Ali treba kazati i da smo u jednom kratkom vremenskom periodu imali jako puno i finih događaja u Banjoj Luci bez ikakvih problema – imali smo svečano otvorenje Arnaudija džamije, promociju prve generacije maturanata medrese – i poruka koja je poslana tada daleko je pozitivnija nego sve ono što se na neki način medijski pokušava pokazati“, ističe Spahić.

Dodaje kako ga raduje činjenica da je nakon razbijanja prozora na medresi dobio snažnu podršku građana Banje Luke, ali i gradskih, entitetske i državne vlasti. To je, ocjenjuje, pokazatelj da je Banja Luka zdrava sredina u kojoj se dobro može živjeti.

„Možda je i najbolji svjedok tome činjenica da su učenici i učenice koji su promovirani kao prva generacija maturanata medrese boravili s nama u ovome gradu četiri godine i možemo se pohvaliti i kazati da po pitanju sigurnosti naše djece i učenika nismo imali problema“, kaže Spahić.

Objasnio je i zašto je prvu generaciju banjalučke medrese „Reis Ibrahim efendija Maglajlić“ nazvao dijamantima:

„Dijamantima smo ih nazvali jer je dijamant nešto što je potrebno graditi i jako puno truda uložiti da bismo mogli vidjeti svu njegovu ljepotu, da ona bude prepoznatljiva. Tako su i naši učenici i učenice medrese osobe koje su boravile s nama, družile se s nama, učili smo ih univerzalnim vrijednostima.“

Dodaje kako je cilj nastavnih planova i programa svih medresa u Islamskoj zajednici u BiH odgojiti kvalitetne ljude kojima neće biti ništa strano, jer doživljavat će svoju sredinu i svoj grad sa svim ljepotama koje ta sredina nudi kao dio sebe. Valja nam razvijati okruženje koje će biti dobro i pogodno za našu mladost i generacije koje budu dolazile poslije nas, poručuje. 

Osvrnuo se i na pripreme za uspostavljanje medrese u Banjoj Luci. Podsjetio je kako je posljednja u ovom gradu prestala s radom 1944. godine.

„Ove godine, tačno na 80. godišnjicu prestanka rada posljednje medrese, ispraćamo prvu generaciju maturanata. Od same inicijative do početka škole, odnosno prve generacije u školskim klupama proteklo je svega devet mjeseci. Za tih devet mjeseci urađeno je jako puno posla. Naravno, ideja o pokretanju jedne od medresa u Banjoj Luci postoji već niz godina zbog potrebe i roditelja i učenika koji žive na prostoru ne samo grada već i šire regije“, istakao je Spahić.

Dodao je kako školovanje u medresi podrazumijeva i rad na odgoju, poštovanju određenih normi koje su društveno prihvatljive, a koje su u odgojnom i vjerskom smislu jako značajne i važne za jednoga vjernika, čovjeka i za njegovo dostojanstvo i čast.

„To je ono što svakako radimo s našim učenicima jer to je i posebnost medresa kao ustanova - da se radi s mladeži, da se izučavaju društveni predmeti, od društvenog značaja, ali i oni vjerskog sadržaja koji oplemenjuju sadržaj društvenih predmeta da bi se baš zbog toga odgojile generacije koje će biti spremnije i sposobnije uhvatiti se u koštac sa životnim izazovima i nastaviti svoje obrazovanje na prestižnim univerzitetima, kako u zemlji tako i u inozemstvu“, zaključio je Muris efendija Spahić.

federalna.ba

Banjaluka Banja Luka Medresa "Reis Ibrahim ef. Maglajlić“ Muris ef. Spahić
pijavica Banja Luka nevrijeme
0 04.06.2024 18:04
Miljenko Jergović Banja Luka Festival književnosti Imperativ
0 30.05.2024 21:04
Bajramski koncert Banja Luka
0 28.05.2024 15:58