videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Nazire se novi saziv Vijeća ministara BiH, Forto prijedlog NS-a

Novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je u pripremi, ali još nije potpun. Predsjedavajuća Borjana Krišto dostavila je imena Državnoj agenciji za istrage i zaštitu na sigurnosnu provjeru. Listu za sada čine kandidati HDZ-a BiH i SNSD-a. Stižu potvrde i o preostalim kandidatima iz reda Osmorke. Edin Forto je prijedlog Naše stranke za ministra prometa i komunikacija, a Elmedin Konaković Naroda i pravde za ministra vanjskih poslova. Da bi sastav bio potpun, SNSD mora ponuditi konačan prijedlog i odrediti ministra za ljudska prava i izbjeglice, te ministra trgovine i turizma.

Vijeće ministara gotovo na okupu. Kandidati za ministarske pozicije spremni. Imena već dugo poznata, a sada gotovo cijela lista i zvanično potvrđena. Lista predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto, iako je bila za sigurnosnu provjeru, djelomično je potvrdila potencijalne državne ministre, a upotpunila potvrdom stranaka preostalih kandidata.

“Predsjedništvo je jednoglasno podržalo predsjednika Edina Fortu da preuzme odgovornost u Vijeću ministara na poziciji ministra prometa i komunikacija. Sutra će to biti upućeno u skladu s procedurom na sigurnosne provjere”, kazao je Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

Tako će Forto premijersku poziciju u novom mandatu zamijeniti ministarskom. Bit će to prvi put da za stolom ovog Vijeća sjedi kadar Naše stranke. Jedan mandat za stranku, a tri u zbiru Osmorke, a od nedavno  Šestorke, barem na državnom nivou. Zukan Helez prijedlog je SDP-a za ministra odbrane. Prijedlog je već u proceduri i sigurnosnoj provjeri. Istim putem će i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković. Još u začetku slagalice vlasti za Konakovića je predviđana prva pozicija vanjske politike. Da će biti ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine još nije zvanično, pa smo potvrdu tražili na adresi stranke. Konaković bez odgovora, ali od Aljoše Čampare potvrda. U telefonskom razgovoru kaže da je stranka potvrdila ovaj prijedlog. Iako se neka imena još naziru, u Našoj stranci nadaju se dobroj saradnji.

“Nadam se da će to biti jedna, prije svega, profesionalna saradnja, u interesu Bosne i Hercegovine i njenih građana. Identifikovat ćemo kroz koalicioni sporazum stvari koje su nam jako bitne, a to su evropske integracije, sve stvari koje Evropa baštini”, dodaje Uk.

Raspodjela pozicija, dogovori i predlaganja su pri kraju, no baš u posljednjim redovima kandidatske liste, prvo preokret, pa zaplet. Predlaganje, pa povlačenje. SNSD-ov Denis Šulić bio je kandidat za čelnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ali je zbog negodovanja  koalicionih partnera iz Osmorke odustao.

No, kad su se jedna vrata zatvorila druga su se otvorila. Nakon odustajanja, u ponudi je ponovo ministarska fotelja, ali drugi resor - Ministarstvo trgovine i turizma RS-a. Istina, u toj fotelji već sjedi Sevlid Hurtić, ali se špekuliše da bi Hurtić entitetsku uskoro mogao zamijeniti onom državnom. U tom slučaju, Šulić bi imao gdje sjesti. Ali, dok on ne želi komentirati te glasine, Hurtić o kandidaturi kaže nije obaviješten.

 

“Sa mnom niko nije razgovarao i naravno nisam ja u pitanju, u pitanju je Pokret za državu i ko god misli da Pokret za državu treba da ima ministra u Vijeću ministara, mora da dođe da razgovara s ljudima koji su vodili Pokret za državu”, naveo je Hurtić.

Hurtiću, iako je već entitetski ministar trgovine i turizma, nova i viša pozicija godi, ali, kaže, to su samo glasine koje je pokrenuo Damir Arnaut.

“To su sve insinuacije i bolesne ambicije čovjeka koji želi da bude ministar i spreman je preko mrtvih da pređe, da blati i da piše nebuloze samo da bi on bio kandidat ispred Bošnjaka. Naravno da ne želim da učestvujem u toj prljavoj igri”, poručuje Hurtić.

Dok traju političke igre u RS-u oko borbe za mandat više, sigurno je ko je na korak do Vijeća ministra. Odnosno, čija su imena već u SIPA-i na provjeri. Među njima Zoran Tegeltija za ministra finansija, Staša Košarac ponovo za vanjsku trgovinu i ekonomiju, te Nenad Nešić za čelnika Ministarstva sigurnosti. HDZ-ov prijedlog za ministra pravde je Davor Bunoza, dok je za ministricu civilnih poslova predložena Dubravka Bošnjak. Da provjeri ova imena SIPA ima rok od 30 dana, nakon čega bi trebao biti kompletiran novi saziv Vijeća ministara.

federalna.ba

Naša stranka Edin Forto