Džudisti Francuske najuspješniji prvog dana SP-a za kadete

Džudisti Francuske najuspješniji prvog dana SP-a za kadete

Prvi takmičarski dan na Svjetskom prvenstvu u džudu za kadete, koje je počelo danas u Sarajevu, ponudio je nekoliko izuzetno uzbudljivih i zanimljivih borbi.

Prisustvo publike na tribinama, koje zbog COVID-19 protokola nije bilo na prethodnim međunarodnim takmičenjima u tehničkoj organizaciji Džudo saveza BiH, bilo je motiv više najtalentovanijim džudistima svijeta da pokažu svoje vještine.

Nakon preliminarnih borbi i programa, u finalnom bloku zlatna medalja u kategoriji džudistkinja do 40 kilograma pripala je predstavnici Ukrajine Anastasiiji Superson, koja je u finalu bila bolja od Turkinje Begumnaz Dogruyol. Bronzana odličja u ovoj konkurenciji osvojile su Patricia Tomankova (Slovačka) i Zilan Ertem (Turska).

Titulom svjetske prvakinje u kategoriji od 44 kilograma okitila se Vera Wandel (Nizozemska), pobjedom nad Turkinjom Zeynep Betul Sarikaya. Bronze u ovoj kategoriji osvojile su Umidakhon Burkhonjonova (Uzbekistan) i Rebecca Valeriani (Italija).

Prvu zlatnu medalju na SP-u reprezentaciji Francuske donio je Yahn Motoly Bongambe, koji je u finalu kategorije do 50 kilograma savladao Mađara Sebestyena Kollara. Nastup u Sarajevu po osvojenim bronzanim medaljama pamtit će Dias Zholdybayev (Kazahstan) i David Leiva (SAD) na SP-u .

U posljednjoj borbi prvog takmičarskog dana kontinentalnog šampionata drugu zlatnu medalju Francuskoj donio je Zacharie Dijol. Srebro je pripalo Shahinu Orujzade Shahin,dok su najniže mjesto na pobjedničkom postolju zauzeli zemljaci, Gruzijci Daviti Lomizashvili i Saba Sabashvili.

Niko od predstavnika Bosne i Hercegovine koji su nastupali danas nije uspio izboriti plasman u finalni blok.

Svjetsko prvenstvo u džudu za kadete, čiji ukupni nagradni fond iznosi 100.000 eura, nastavlja se sutra kada na tatami izlaze džudistkinje u kategorijama - 48 kg i -52 kg, kao i džudisti u konkurenciji do 60 i 66 kilograma, saopćili su organizatori.

federalna.ba/Fena

džudo