Džidić: Odluka o utakmici s Rusijom politička, namjera uništiti bh. fudbal

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini oglasio se saopćenjem u vezi sa zakazivanjem utakmice Bosna i Hercegovina - Rusija. Pozvali su na smjene onih koji su odlučili dogovoriti ovu utakmicu, kao i generalnog sekretara N/FS BiH koji je sproveo takvu odluku, kako kažu, isključivo vođenu političkim interesima.

U razgovoru s Aidom Hasanbegović, predsjednik Sindikata fudbalera u Bosni i Hercegovini Aldin Džidić, istakao je da sportisti treba da se bore isključivo za boljitak bh. fudbala, ali da je, nažalost, u sve uključena politika od koje zavise sportski radnici.

„Igrači nisu dužni da se odazovu na ovu utakmicu, s obzirom da termin nije u zvaničnom kalendaru Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA). Svaka moralna osoba mora osuditi agresiju Rusije, a mi Bosanci i Hercegovci naročito, kaže Džidić, jer  znamo šta smo preživjeli devedesetih godina. Odluka o igranju utakmice između BiH i Rusije je, isključivo, politička i ima namjeru da uništi bh. fudbal. Nema nikakvu sportsku opravdanost, a samo smo navukli na sebe gnjev i mržnju svjetske javnosti. Šteta je napravljena i odgovorni moraju otići  iz bh. fudbala za sva vremena“, smatra Džidić. Kategoričan je da godinama političke stranke vladaju kroz Nogometni savez. Na pitanje da li vjeruje da će se desiti ostavke, koje očekujusmatra da funkcioneri Saveza čuvaju svoje fotelje.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH: Odluka N/FS BiH da igramo protiv Rusije je političk...

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine jučer se obratio Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), a u toku dana putem službene web stranice N/FS BiH potvrdio je odigravanje prijateljske utakmice sa Rusijom u novembru tekuće godine, istakli su iz Sindikata. ”Cj...

“Poznato je na koji način se dolazi na funkcije u Savezu. Sve dok ovi ljudi vladaju, neće se ništa promijeniti. Nebitno je da li je na čelu  Bošnjak, Srbin ili Hrvat, sve je isto, s njima se ne može ništa promijeniti  nabolje. Politika vlada Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine. Ukoliko na pozicije ne budu dolazili bivši igrači, nije nužno i na mjesto generalnog sekretara, predsjednika bira politika, ukoliko to nije neko ko je došao u naše ime... Bolić, Barbarez, Misimović, nebitno, zadržat ćemo se na istom“, navodi Džidić.

Na pitanje koji je konkretni motiv i da li je svjesno tempirana odluka u vrijeme izborne kampanje, kaže da sportiste ne treba da interesira politika. “Mi trebamo da se borimo, isključivo, za boljitak bh. fudbala. Sindikat zastupa sva tri naroda, to treba i NSBiH, ali u kantonalnim savezima godinama vladaju nekompetentni ljudi, povezani s politikom.“ Da li će Sindikat insistirati na ostavkama, u prvom redu generlanog sekretara Adnana Džemidžića, Džidić misli da se Džemidžić tu „previše i ne pita“, te navodi druge bošnjačke kadrove, kao što su Irfan Durić, Fuad Čolpa, koji je glasao za odigravanje prijateljske utakmice između Bosne i Hercegovine i Rusije.

Džeko i Pjanić poručili da ne žele igrati utakmicu s Rusijom u jeku rata u Ukrajini

Jučerašnja odluka Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) o igranju prijateljske utakmice s Rusijom izazvala je oštre reakcije u javnosti u BiH i šire, a najveće zvijezde nacionalnog bh. tima Edin Džeko i Miralem Pjanić poručili su da ne žele igrati tu utakmi...

Džidić napominje da su u kontaktu s  bh. reprezentativcima, a neki od njih su poput Edina Džeke, Miralema Pjanića, hrabro istupili u javnost. „Očekujem od našeg lidera Edina Džeke da bude jači nego dosad, jer njegova riječ i pojava ima veliku težinu“, kazao je predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Aldin Džidić Fudbalska reprezentacija BiH Fudbalski savez BiH Nogometni savez Rusija prijateljska utakmica
Rusija vojna vježba NATO
0 05.06.2023 11:09
Ermedin Demirović Fudbalska reprezentacija BiH reprezentacija BiH
0 03.06.2023 13:20