Džaferović: Zakon o gasu preduvjet je za izgradnju bilo koje plinske interkonekcije
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Džaferović: Zakon o gasu preduvjet je za izgradnju bilo koje plinske interkonekcije

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je počela danas u Sarajevu Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2021. godinu čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Sjednica je počela postavljanjem delegatskih pitanja, a jedno od pitanja postavio je delegat Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović (SDA) o odlukama koje je Vijeće ministara BiH donijelo, a koje se odnose na plinovode istočne i južne interkonekcije.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ) kazala je da je u kontekstu istočne interkonekcije Vijeće ministara zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da Predsjedništvu BiH dostavi prijedlog osnova za vođenje pregovora o zaključivanju sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda.

Kada je u pitanju južna interkonekcija Vijeće ministara je dalo podršku tom projektu između BiH i Hrvatske te pozvalo Vladu Federacije BiH da hitno Parlamentu FBiH predloži da donese zakonsko rješenje u cilju ubrzanja realizacije tog projekata.

Džaferović je kazao da se iz ovoga može zaključiti da je Vijeće ministara BiH različito postupilo u ova dva slučaja jer za istočnu interkonekciju ide procedura o zaključenju sporazuma što je formalna procedura, a u drugom slučaju data je podrška projektu što formalno-pravno ne znači ništa.

Problematizirao je Džaferović i nepostojanje inicijative za usvajanje zakona o gasu, što je, kaže on, preduvjet za izgradnju bilo koje plinske interkonekcije.

Pred delegatima je i Godišnji konsolidirani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

Državni delegati će biti upoznati i sa informacijom Ministarstva odbrane BiH o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u humanitarnu operaciju nakon zemljotresa u Republici Turskoj, a dnevnim redom je predviđeno i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

Nekoliko tačaka dnevnog reda odnosi se i na izvještaje o radu državnih institucija među kojima je Agencija za poštanski saobraćaj BiH za 2022. godinu i Državna regulatorna komisija za električnu energiju za 2022. godinu.

federalna.ba/Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pitanja Šefik Džaferović
Ustavni sud BiH Šefik Džaferović
0 29.09.2023 21:01
Dom naroda Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH PSBiH Parlamentarna skupština BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 31.05.2023 20:15
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 31.05.2023 07:53
Komisija Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 12.04.2023 14:07
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 30.03.2023 11:26