Džaferović: Važna lekcija pandemije je da se mora slušati riječ stručnjaka

Džaferović: Važna lekcija pandemije je da se mora slušati riječ stručnjaka

Važna lekcija pandemije je da lažne vijesti i širenje panike moraju biti u startu sasječeni. U ovakvim situacijama se mora slušati riječ stručnjaka,mora se slušati riječ nauke, rekao je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Antaliji na panelu “Regionalna solidarnost: lekcije koje smo naučili iz pandemije”.

- Pandemija COVID-19 je bila prva globalna kriza, kriza koja je pogodila uistinu cijeli svijet, bez izuzetka. Na sličnom skupu poput ovog sam čuo formulaciju koja kaže - virus je bio nediskriminatoran, pogađao je sve ljude, bez razlike - kazao je Džaferović tokom obraćanja skupu.

Na samom početku pandemije, kako je istaknuo, svjedočili smo problemima u funkcionisanju multilateralnih mehanizama, prvenstveno Ujedinjenih nacija.

- Suočavali smo se sa nestašicom potrebnih zdravstvenih sredstava. Slična situacija bila je s vakcinama. U takvoj situaciji dobili smo podršku drugih država. Koristim ovu priliku u Antaliji da zahvalim vlastima Republike Turske jer su nam pritekle u pomoć sa vakcinama.

Kako je vrijeme prolazilo stvari su postajale normalnije. EU u prvom momentu uopće nije reagirala na pravi način. Na to smo upozoravali i mi iz BiH. Ali nakon dva ili tri mjeseca nakon što se vidjelo kuda treba ići, EU je kao multilateralni mehanizam dala najizdašniju- kazao je Džaferović.

Zato je, kaže,  potrebno jačati sve multilateralne organizacije, počev od Ujedinjenih nacija, preko EU i NATO saveza pa do regionalnih platformi. Jer samo zajedno se možemo suočiti sa savremenom izazovima.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić učestvuju na Antalija diplomatskom forumu o temi regionalne solidarnosti.

federalna.ba/Fena

Šefik Džaferović
srpski svijet Šefik Džaferović
0 20.07.2021 19:47
Šefik Džaferović Njemačka poplave saučešće
0 16.07.2021 20:46
Šefik Džaferović vakcina
0 16.07.2021 10:43
Šefik Džaferović Eric Nelson
0 14.07.2021 21:15