Džaferović sa Guterresom o aktuelnoj međunarodnoj situaciji
(Izvor: Fena)

Džaferović sa Guterresom o aktuelnoj međunarodnoj situaciji

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa generalnim sekretarom Ujednjenih nacija Antonijom Guterresom. Sastanak je održan na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku. 

Kako je saopćeno iz Džaferovićevog kabineta, razgovarano je o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, kao i njenim implikacijama na stanje u regionu i Bosni i Hercegovini, a naročita pažnja u tom smislu posvećena je agresiji na Ukrajinu.

Razgovarano je i o doprinosu Ujedinjenih nacija kada je u pitanju implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, a poseban fokus stavljen je na predstojeću raspravu na Vijeću sigurnosti o misiji EUFOR-a.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da bi bilo dobro da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju o EUFOR-u, ali je ponovio da ukoliko neka od stalnih članica eventualno uloži veto, međunarodne vojne snage imaju mandat da budu prisutne u BiH, na osnovu Dejtonskog sporazuma i ranijih odluka institucija BiH kojima se, bez vremenskih limita, odobrava to prisustvo.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se sastao i sa predsjedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Chabom Kereshijem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o međunarodnoj situaciji, kao i stanju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je Džaferović naglasio da Ujedinjene nacije trebaju imati poseban senzibiltet prema Bosni i Hercegovini, s obzirom na posebnu historiju tokom 90-ih godina.

Predsjedavajući Džaferović se sastao i sa pomoćnicom generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.

Razgovarano je o aktivnostima Ujedinjenih nacija kada je u pitanju zaštita istine o genocidu u Srebrenici, kao i suzbijanje govora mržnje u vidu poricanja pravosudno utvrđenih činjenica o genocidu.

federalna.ba/Fena

Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
0 12.03.2024 12:37
Šefik Džaferović Dnevnik D
0 01.02.2024 21:13
Ustavni sud BiH Šefik Džaferović
0 29.09.2023 21:01
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pitanja Šefik Džaferović
0 31.05.2023 11:57