Džaferović razgovarao sa šefovima država i vlada EU: Učinili smo danas sve što smo mogli

Džaferović razgovarao sa šefovima država i vlada EU: Učinili smo danas sve što smo mogli

Predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je učestvovao na samitu EU - zapadni Balkan, ali je razgovarao i pojedinačno sa šefovima država i vlada članica EU, te zvaničnicima evropskih institucija, tražeći podršku za Bosnu i Hercegovinu.

Džaferović se u Briselu susreo i razgovarao kancelarom njemačke Olafom Scholzom, premijerom Nizozemske Markom Rutteom, austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, portugalskim premijerom Antoniom Costom, predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, premijerom Češke Petrom Fialom, premijerom Španije Pedrom Sanchezom i predsjednikom Evropske narodne stranke Manfredom Weberom.

- Sve je rečeno o tome iz kojih razloga BiH nije ispunila uslove. Sve je rečeno o blokadama evropskih zakona u Domu naroda. Sve je rečeno o geostrateškim i geopolitičkim motivima dodjeljivanja kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji. Mi smo danas učinili sve što smo mogli u Briselu kada je u pitanju BiH. Sada je odluka na šefovima država i vlada članica EU - kazao je nakon sastanaka i samita predsjedavajući Džaferović

Evropsko vijeće će danas i sutra imati sjednicu na kojoj će donijeti odluke o evropskom putu zapadnog Balkana i BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Šefik Džaferović
Šefik Džaferović Andrzej Duda
0 06.08.2022 13:25
Šefik Džaferović Predsjedavajući Predsjedništva BiH Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022
0 03.08.2022 12:04
Pedro Sanchez Šefik Džaferović
0 30.07.2022 14:33
Christoph Ploß Šefik Džaferović
0 27.07.2022 18:39