Džaferović Orbanu: Stavljate entitet u ravan države, dok Dodik podržava komadanje Ukrajine
(Izvor: AA/Arhiva)

Džaferović Orbanu: Stavljate entitet u ravan države, dok Dodik podržava komadanje Ukrajine

Uplitanje premijera Mađarske Viktora Orbana u izbore u Bosni i Hercegovini, kroz podršku Miloradu Dodiku, neprilično je i štetno za demokratski proces u Bosni i Hercegovini, poručio je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Osim što je intervencija u korist jedne političke opcije problematična po sebi, posebno je sporan i način na koji je to urađeno. Posve je nedopustivo, naime, što je premijer Orban kroz volšebnu sugestiju doveo u istu ravan državu Mađarsku i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku", istakao je Džaferović.

Nadalje, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, otvara se i pitanje s kakvim namjerama je to urađeno, ako znamo da dolazi u istom trenutku kada Dodik, nakon posjete Moskvi, daje otvorenu podršku agresiji na Ukrajinu i separatističkim referendumima ukrajinskih regiona.

"Izuzetno je opasno za ukupnu evropsku sigurnost da jedna članica Evropske unije, čak i sugestijama, pothranjuje takve opasne tendencije u BiH i na Zapadnom Balkanu. Pozivam premijera Orbana da dobro razmisli o tome. Jednako kao što različite niže administrativne jedinice unutar Mađarske nisu država, tako i entitet RS nije država. I ako ćemo graditi dobre i prijateljske odnose, a mislim da je to potrebno i ja sam uvijek bio čvrsto opredijeljen u tom smjeru, naročito imajući u vidu višestoljetnu bliskost i dugo prijateljstvo s mađarskim narodom - onda to trebaju raditi Mađarska i Bosna i Hercegovina", dodao je Džaferović.

federalna.ba/AA
Šefik Džaferović Viktor Orbán
Aleksandar Vučić Karl Nehammer Viktor Orbán
0 16.11.2022 18:15
Beograd Viktor Orbán Aleksandar Vučić Karl Nehammer
0 16.11.2022 11:35
Šefik Džaferović Predsjedništvo BiH
0 15.11.2022 17:54
Šefik Džaferović Istanbul Turska eksplozija
0 13.11.2022 18:21