Džaferović i Komšić sastali se s Đukanovićem

Džaferović i Komšić sastali se s Đukanovićem

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić borave u posjeti Crnoj Gori. Večeras su se sastali sa predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović je na Twitteru napisao da je ovo nastavak razgovora sa članovima Predsjedništva BiH. Naveo je i da su radna večera i sastanak, koji je planiran za sutra, prilika za potvrdu prijateljskih odnosa dviju država.

Džaferović je kazao da odnose treba graditi na principima uzajamnog poštovanja te da Bosna i Hercegovina želi dobre odnose sa svojim susjedima uključujući tu i Srbiju, a jedini uvjet je da susjedi poštuju Bosnu i Hercegovinu onoliko koliko Bosna i Hercegovina poštuje njih.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta dodao je da niko ne treba da se paternalistički odnosi prema BiH te da Srbija stvarno nema nikakve dodirne tačke s imenovanjem visokog predstavnika.

- Srbija je kao strana u ratu u Bosni i Hercegovini bila potpisnica Općeg okvirnog sporazuma i nekih od aneksa među kojima je i Aneks X i iz njega proizlaze samo obaveze za Srbiju da pruži podršku radu visokog predstavnika kako bi on mogao što uspješnije da provede svoj mandat u vezi sa civilnim aspektima sporazuma - kazao je Džaferović.

Kada je u pitanju prigovor Vučića u vezi sa samitom Brdo-Brijuni, kazao je da je tamo ukazao na otvorena pitanja između Srbije i BiH, ali da nije dobio odgovore na ta pitanja, a ona moraju biti riješena jer nemoguće je graditi bolje odnose tako što će se stvari "gurati pod tepih".

Komšić i Džaferović će se nakon sastanka sa Đukanovićem sastati i s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, a potom i s predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

federalna.ba

Šefik Džaferović Željko Komšić Milo Đukanović
Šefik Džaferović Federacija danas
0 15.06.2021 19:07
Alice Nderitu Željko Komšić genocid
0 15.06.2021 18:54
Šefik Džaferović Reinout Vos Holandija
0 15.06.2021 17:25
Željko Komšić Milorad Dodik Predsjedništvo BiH budžet
0 15.06.2021 13:50
NATO BiH Bosna i Hercegovina Brisel Šefik Džaferović Predsjedništvo BiH
0 14.06.2021 22:55