Džaferović: Bosna i Hercegovina ima snažnu podršku Kraljevine Nizozemske

Džaferović: Bosna i Hercegovina ima snažnu podršku Kraljevine Nizozemske

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da će Bosna i Hercegovina sasvim sigurno imati snažnu podršku Kraljevine Nizozemske, kako kroz bilateralne odnose i relacije, tako i kroz evropske i NATO institucije.

On je kazao da se to moglo vidjeti na svim sastancima koje je imao, počev od jučerašnjeg sastanka sa kraljem Nizozemske, potom predsjednikom Senata, predsjednicom Predstavničkog doma, do današnjeg sastanka sa premijerom Kraljevine Nizozemske.   

- To je moj utisak koji je ponesen sa svih ovih sastanaka. Imamo velikog prijatelja koji želi da pomogne Bosni i Hercegovini kako bi se izgradila kao efikasna i funkcionalna država i kako bi što prije postala članica Evropske unije i NATO saveza. Ja sam zahvalan našim domaćinima na tome - istaknuo je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Kraljevini Nizozemskoj. Jučer se sastao sa kraljem Willem-Alexanderom, sa gradonačelnikom Haaga Janom van Zanenom, potom sa predsjednicima Senata i Predstavničkog doma Parlamenta Nizozemske Janom Bruijnom i Verom Bergkamp, a posjetio je i Međunarodnu komisiju za nestale osobe gdje je razgovarao sa generalnom direktoricom Kathryne Bomberger.

Drugi dan zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović otpočeo je posjetom Međunarodnom sudu pravde u Haagu, gdje se sastao sa predsjednicom Suda Joanom Donoghue.

Nakon sastanka u Međunarodnom sudu pravde, Džaferović je posjetio Međunarodni krivični sud, gdje je imao odvojene sastanke sa Piotrom Hofmanskim, predsjednikom Suda, i sa zamjenicima glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda Mammeom Niangom i Nazhat Shameem.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović zvaničnu posjetu je završio susretom s premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom.

federalna.ba/Fena

Šefik Džaferović Kraljevina Nizozemska Nizozemska Bosna i Hercegovine
Ducati Francesco Bagnaia sport Nizozemska Holandija Moto GP
0 26.06.2022 15:49
Šefik Džaferović Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 10:37
Šefik Džaferović Michelle Bachelet
0 21.06.2022 19:54
Turska Bosna i Hercegovina Šefik Džaferović
0 18.06.2022 17:17